Otthon

Három távmunkában végezhető foglalkozás

Három távmunkában végezhető foglalkozás

A napokban egyre többen megismerik a home office, azaz a távmunka fogalmát és gyakorlatát a koronavírus járvány megállítása érdekében. Erre a fajta foglalkoztatásra korábban is volt igény, ugyanis sok előnye lehet. Nyilvánvalóan rugalmasabb időbeosztással élhet, aki ilyen módon végez munkát.

Fotó: shutterstock/Daxiao Productions

A TanfolyamOKJ.hu mindezek apropóján összegyűjtötte, milyen szakmákat érdemes választani, ha otthonról akarsz dolgozni.Olyan foglalkozásokat választott, amelyekkel úgy is lehet otthonról dolgozni, hogy valójában alkalmazott vagy, nem szükséges vállalkozóvá válni. Mindez persze a munkáltató rugalmasságán is múlik.

Az egyik ilyen szakma a grafikus. Egy jobb számítógéppel vagy laptoppal újságokat, brosúrákat, plakátokat készíthetsz. Tervezhetsz könyvborítókat, illusztrációkat, tervezhetsz cégarculatokat vagy részt vehetsz reklámkampányokban.

Mivel a grafikusok a lehető legritkábban dolgoznak csoportban, így gond nélkül elvéhógezheted a feladatod otthon a saját íróasztalodnál. De egy rugalmasabb reklámügynökségnél is dolgozhatsz home office-ban.

Egy OKJ-s Grafikus tanfolyam elvégzéséhez érettségi bizonyítványon kívül más előképzettségre nincs szükség. Felnőttképzésben akár fél év alatt is elsajátíthatók a szakma alapjai.

Több szakmát összefogó szakmacsoport a programozóké, akik megengedhetik maguknak, hogy ne egész nap a munkahelyen üljenek, hanem akár otthonról, akár egy kávézóból, akár egy egzotikus tengerpartról dolgozzanak. A fizetésük kicsit sem mondható alacsonynak, hiszen hatalmas a kereslet a munkájukra. A legjobbak válogathatnak a munkák közt. Minél több területen jártas valaki az informatikában, annál komplexebb megbízásokat tud majd elvállalni.

Amennyiben egy cégnél dolgoznál programozóként, mint alkalmazott, akkor többnyire egy projekten többen dolgoztok. Ám ez sem zárja ki a távmunka lehetőségét.

Amennyiben érdekel a programozói pálya, elsőként el kell végezned valamilyen tanfolyamot. Nagy a kínálat a Programozás alapjai tanfolyamtól egészen az Android fejlesztő, C# programozó, iOS applikáció fejlesztő, JAVA programozó, Webprogramozó képzésekig, és ez még korántsem a teljes lista.

A multimédiás szakember is keresett manapság a piacon. Ugyanis a videóknak és animációknak napjainkban nagyon fontos szerepük van és begyűrűzött a hétköznapi élet számos területére is. A profi videó vagy animáció elkészítéséhez azonban megfelelő tudás is szükséges.

Kitanulhatod például az Animációkészítő vagy a Mozgókép- és Animációkészítő szakmákat. Mindehhez elegendő egy OKJ tanfolyam elvégzése, és máris könnyen elhelyezkedhetsz. A Mozgókép- és Animációkészítő OKJ képzés másfél éves ideje alatt nem csak az animálás és videókészítés terén szerezhetsz versenyképes tudást. Ezzel a filmiparban is munkát kaphatsz, mint például operatőr, vágó vagy világosító. Az Animációkészítő OKJ képzés egy év alatt elvégezhető, és annak ajánlható, akit inkább az animálás érdekel.

Mindkét képesítéssel akár otthonról is dolgozhatsz, hiszen nem szükséges az állandó csapatmunka.