×

Otthon

7 profi tipp a rendezett otthonért

Ha nálatok is eljött a selejtezés ideje, Kathy McEwan profi rendszerező tanácsaival még hatékonyabb lehetsz.

Akár a tavaszi nagytakarítás részeként kezded el átválogatni és kiselejtezni az összegyűlt holmikat, akár azért, hogy elüsd a #maradjotthon miatt nyert szabadidőt, érdemes megfogadni Kathy McEwan rendszerezés-specialista tanácsait. Ezekkel elérheted, hogy végre csak azt tartsátok meg, amire a családnak tényleg szüksége van.

Fotó: shutterstock/Kekyalyaynen

1. Érdemes először kiválogatni, mit szeretnétek megtartani és mit nem, csak utána jöjjön a rendszerezés.

2. Hogyan kezdj neki a szanálásnak? Jelölj ki egy szobát, azon belül is egy területet, mondjuk a dolgozószobában lévő íróasztal, illetve annak a fiókjai. Csak akkor haladj tovább másik területre, ha ezt befejezted, a következő szoba pedig csak akkor kerüljön sorra, ha ezzel a helyiséggel már végeztél.

3. Érdemes odakészíteni magunk mellé a szemetest, illetve egy olyan gyűjtőedényt vagy zacskót, amibe a szelektív szemetet gyűjtjük. Így nem kell percenként a kukához rohangálni.

4. Nem muszáj sok időt szánnod a szelektálásra, elég napi 20-30 perc is. Ha az egyik hét elején elkezded, a hét végére már szemmel látható lehet az eredmény egy adott helyiségben.

5. Mi legyen azzal, ami már nem kell? Ne kérdezgesd magadtól minden egyes kacatnál, hogy vajon kinek tudnád odaadni, mert ennek általában az a vége, hogy összepakolsz mindent egy dobozba, és azt tovább fogod rakosgatni. De mi úgy gondoljuk, ha ezt a dobozt oda teszed, ahol közepesen útban van (előszoba, garázs, stb.), akkor amint lehet, valószínűleg első dolgod lesz leadni egy adományboltban vagy más gyűjtésen.

6. Honnan tudhatod, hogy valamire már biztosan nem lesz szükséged? McEwan szerint ha egy éve nem használtad, illetve, ha ma már biztosan nem vásárolnád meg az adott holmit, akkor meg kell válnod tőle, mert csak a helyet foglalja az otthonodban.

7. A profi rendszerező szerint még egy dolgot érdemes megfogadni: csak szelektálás után vásárolj új tárolódobozokat. Mert hogy a felesleges dolgok eltüntetésével valószínűleg a régiek is kiürülnek, így dobozod lesz bőven. Szóval inkább az a kérdés, melyiknek intesz majd búcsút ezek közül (újakra legfeljebb csak azért lehet szükség, ha másfajta dizájnt szeretnél).