Otthon

Kényelem, meghittség és otthonosság minden évszakban

Bár a hygge alapvetően a skandináv, északi, hidegebb éghajlat lakberendezési stílusa, de ettől még természetesen bármelyik évszakban szuperül nézhet ki ez a design az otthonunkban.

A hygge -re jellemzők, a fából készült bútorok, a kandalló, vagy gyertyák és a fehér szőnyegek, no meg a puha bolyhos takarók. A dán kifejezés valami olyasmit jelenthet magyarul, hogy meghittség, kényelmes otthonlét, otthonosság, vagy boldog társas élet. A hygge így nem csupán egy stílus, hanem életérzés is, melyet akkor élünk át, mikor egy jó könyvvel bekuckózunk a fotelbe, vagy amikor a barátokkal, családtagokkal körbeüljük az asztalt és eltöltünk együtt egy csodás vacsorát. A napokban pedig igen jól jön egy kis meghitt hangulat az otthonunkba.
Íme a hygge lakberendezési stílus legalapvetőbb stílus jegyei:

Melengető fények

Fotó: shutterstock/Alena Ozerova

Dániában előszeretettel használják akár napi szinten a nagy fehér gyertyákat, melyeket bármilyen konkrét ok nélkül meggyújtanak, ezzel is különleges hangulatot varázsolva a mindennapokba.

Minél több takaró és pléd, annál jobb!

Fotó: shutterstock/Alena Ozerova

A hygge életérzéssel együtt járnak a nagy plüss párnák, vagy akár a műszőrme nagy fehér szőnyegek, a kötött takarók, a lényeg, hogy minél puhábbra varázsoljuk ezekkel a kellékekkel a lakást, annál jobb! Főleg a fehér, világosszürke, és világos kék puha textil anyagokat részesítik előnyben.

Fa bútorok

Fotó: shutterstock/LightField Studios

A hygge a természetességet élteti, így egyetlen bútor sem készülhet műanyagból vagy bármilyen más anyagból, mint a fa. Leginkább a tölgyfa jellemzi, de más különleges fa fajtákból is készítenek bútorokat, mint például a rózsafa. A hygge bútorok között a legjellemzőbb a hatalmas étkező asztal, a cirádás ágykeretek, a nagy karfájú székek, no meg persze az elmaradhatatlan hintaszék.

Hygge és az étkezések

Fotó: shutterstock/Akasha

A hygge nagy hangsúlyt fektet a családra, a közösségi létre, ezáltal pedig egészen különleges kreativitás jellemzi a megterített asztalt. Legyen az egy különleges formájú tányér, vagy a virágokkal, növényekkel való díszítés, az ezüstösen csillogó terítő, a csodás fából készült asztal és székek, a székeken pedig elmaradhatatlanok a puha párnák.