Otthon

Így legyen mindig friss, tiszta a levegő a lakásban

Mivel manapság kevesebb lehetőségünk van a szabadban lenni, így fokozottan fontos, hogy a lakásban mindig friss, tiszta legyen a levegő. Íme három trükk, hogy elkerüljük az áporodott levegőt az otthonunkban.

1. Szellőztessünk!
Itt a tavasz, így a napsütéses délelőtti órákban, akár végig nyitva lehet az ablak. Azért is olyan fontos, hogy minél többet szellőztessünk, mert a szőnyegekből, bútorokból és a lakástextilekből többek között por kerül a levegőbe, amin elsősorban a szellőztetéssel tudunk javítani.

Ugyanakkor az elhasználódott levegő az otthoni munkához sem jó, nem segíti a koncentrálás. Ráadásul a levegőbe kerülő baktériumoknak avagy vírusoknak se adjunk esélyt azzal, hogy nem szellőztetünk rendszeresen.

Fotó: shutterstock/ gpointstudio

2. Szőnyegek, függönyök, drapériák, ágyneműk
A szőnyegeket legalább fél évente érdemes kitisztítani. Ehhez használhatunk szőnyegtisztító folyadékot, amit miután beszívott a szőnyeg, alaposan kiporszívózunk.

A függönyökre ez szintúgy igaz ez. Érdemes fél évente mosógépben 60 fokon kimosni őket, amikor visszarakjuk csodálatos illat lengi majd körbe a lakást.

Ha a kanapén lecipzározható a drapéria, most itt az ideje, hogy kimossuk. Ha pedig nem ilyen könnyű levenni a huzatot, egy tiszta mosogatószivaccsal és egy kevés mosószeres vízzel jól dörzsöljük át.

Az ágyneműket a közhiedelemmel ellentétben, akár havonta kétszer is érdemes lecserélni, hiszen nagyon egészségtelen, ha alvás közben belélegezzük a belőlük áramló port és szennyeződéseket.

Ezenkívül nézzünk át minden textíliát a lakásban, legyen az terítő, párnahuzatok. De még a gyerekszobában a plüss állatok is igazi porfogók, így a gyerekek egészségéért nagyon fontos, hogy a plüssöket is szintén 60 fokon legalább fél évente kimossuk.

3. Bio légtisztítók
Nem mindegy, hogy mennyi vegyszert tartalmaz a légfrissítőnk. Egyes légtisztítók, bármennyire is illatosak, károsabban is hathatnak az egészségre, mintha egyáltalán nem is használnánk őket. Válasszunk illékony szerves vegyületek, mint például az aloe vera, a liliom, a krizantém és a bambuszpálma kivonatokból készült készítmények. Minden esetben olvassuk el a levegő illatostó összetevőit, hogy valóban megbízható terméket vásárolhassunk.