Otthon

Kertészkedj az erkélyen!

Elérkeztek azok a napok, amikor érdemes kialakítani az erkélyen a mini kertünket. Azt gondolnánk, hogy kevés a hely, de már egy zsebkendőnyi területen csodát tehetünk.

Az erkélyen virágládákba ültethetünk virágokat – muskátlit, árvácskát vagy akár körömvirágot. Ez utóbbiból remek bőrtápláló krémek is készülhetnek a nyár folyamán. Ugyanakkor felhasználhatjuk ezeket a ládákat arra, hogy haszonnövényeket ültessük.

Fotó: shutterstock/vaivirga

Telepíthetünk bele kifejezetten balkonokra alkalmas paradicsomot, chilit, és számos fűszernövényt. Például bazsalikomot, snidlinget, metélő petrezselymet, zsályát, kakukkfüvet, majorannát, lestyánt, borsikafüvet vagy zsázsát. De remek hely ez a folyton termő epernek, újhagymának, hónapos reteknek és számos salátának. A tépősaláták kifejezetten jól érzik magukat az ilyen kis cserepekben.

A merészebbek akár borsót, babot, uborkát vagy burgonyát is termeszthetnek. A babot és az uborkát érdemes az erkély korlátjára felfuttatni. A burgonyának pedig egy mélyebb láda szükséges az egészsége fejlődéshez.
Ügyesen megtervezve egész nyáron és az ősz elején folyamatosan szüretelhetünk valamit az erkélyünkön.

Fotó: shutterstock/Franz Peter Rudolf

Akkor se kell nélkülöznöd a kertészkedés élményét, ha még erkélyed sincs. Megfelel hozzá egy naposabb ablakpárkány is. Ott is termeszthetsz kisebb haszonnövényeket, például paradicsomot, paprikát, számos fűszernövényt.

Fotó: shutterstock/Sunny_Smile