Otthon

Így tárold helyesen a holmijaid a lakásban - 1. rész

A tavasz remek alkalom arra, hogy selejtezzünk és rendet tegyünk a lakásban. A járvány miatti karantén pedig további lehetőség minderre. Mutatjuk miként lehet helyesen és praktikusan tárolni a holmijainkat.

Kivel ne fordult volna már elő, hogy neki kezdett a tavaszi nagytakarításnak és úgy fejezte be, hogy bár makulátlanul tiszta volt a lakás, de a szekrényekben továbbra is káosz uralkodott. Csak behajította a szembe jövő cuccokat a cél érdekében. Így aztán, amikor valamire szükség volt, csak hosszas kutatás eredményeképpen lelt rá a szükséges holmira. Ezt akadályozhatjuk meg azzal, ha praktikusan rendezzük a tárgyakat.

A rendetlenség – legyen az akár a szekrényben, akár azon kívül – stressz forrása lehet. Befolyásolja a hangulatunk és a gondolkodásunk is. Ezért érdemes rendben tartani a környezetünk, pláne manapság, amikor annyi időt töltünk el otthonunkban, mint talán soha.

Fotó: shutterstock/Prostock-studio

Rend az előszobában
A rendrakást érdemes az előszobában kezdeni. Az előszobai cipős szekrénybe csak azokat a lábbeliket javasolt tartani, amelyeket naponta használunk. Azokat, amelyek más szezonra valók ne foglalják a helyet. Érdemes azokat dobozban vagy zacskókba csomagolva a hálószobában, vagy más helyen olyan polcokon tárolni, amelyek magasan vagy túl alacsonyan vannak ahhoz, hogy naponta pakoljunk rajtuk. Ugyanez vonatkozik a kabátokra, sálakra, kesztyűkre, sapkákra és egyéb szezonális holmikra.

Törölközők, ágyeműk
A törölközők között is érdemes egyszer egy évben ellenőrzést tartani. Fontos kiselejtezni azokat, amelyek már megfakultak, kikoptak. Azt sem érdemes tovább tárolni, amelyeket nem használunk, mert épp nem tetszik vagy nem túl jó az anyaga. Ezek feleslegesen foglalják a helyet a hasznosabb holmi elől.

Ugyanígy az ágyneműket is érdemes leselejtezni időnként. Az elv az, hogy minden ágyra jusson belőle egy szett és egy szett tartalék. Mindezen felül – a lehetséges ott alvó – vendégenként kettő-kettő szett. A többi bizony feleslegesnek tekintendő.

Konyhai eszközök
A konyhai eszközök között is van felesleges. Tekintsük át a készleteinket. Az elv ebben az esetben az, hogy amit nem használunk szinte naponta, az biza nem is fontos. Azoktól érdemes megszabadulni. Nyilván, ha rendszeresen rendezünk nagyobb vendégseregnek vacsorát, akkor nem javasolt mindent, amit ilyenkor használunk kidobni. Ezeknek olyan tároló részleget kell keresni, ahol minden milliméternyi helyet kihasználunk. Például az olyan polcoknál, ahol nagyobb a kettő közötti hely, használhatunk kiegészítő, polc alá helyezhető kosarakat.

Hálószoba – éjjeli szekrény
A hálószobában mindenképpen tartsunk rendet. Ne csak az ott lévő ruháinkat ne dobáljuk szét, hanem az éjjeli szekrényen is legyen rend. Ez hozzá járul a nyugodt alváshoz. Éppen ezért az éjjeli szekrényen maximum két könyv kaphat helyet, amelyet olvasunk, de még jobb, ha csak egy van ott. A többinek a polcon vagy a könyvtárban a helye.

Érdemes velünk tartani, mert holnap újabb jótanácsokat adunk a további rendszerezéshez, tavaszi nagytakarításhoz és selejtezéshez.