×

Otthon

Fűszernövények, amiket otthon is termeszthetünk

Amennyiben oda vagyunk a növényekért a lakásban, miért is csak dísznövényekkel vehetnénk körbe magunkat otthonunkban? Miért ne lehetnének egyben hasznosak is, például ehetőek?

Nincs annál nagyobb öröm, mint főzés közben lecsippenteni a friss otthon termesztett fűszernövényünkből, arról már nem is beszélve, hogy az ételek is sokkal ízletesebbek, mintha a bolti fűszereket használnánk. Gondoljunk bele például, mennyire íncsiklandó lehet egy klasszikus olasz paradicsomos tészta friss bazsalikommal a tetején.

Arra már adtunk ötleteket, hogy milyen ehető zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetünk az erkélyen. Most íme azok a növények, melyek elég strapabíróak ahhoz, hogy akár a lakásban is megteremjenek.

Fotó: shutterstock/Natasha Breen

Bazsalikom

Nincs más dolgunk, mint bazsalikom magokat ültetni egy kis kaspóba. A bazsalikom magokból körülbelül egy hét alatt gyönyörű zöld levelek serkennek ki, szereti a napfényt, de nem különösebben kell öntöznünk.

Babér
Ez az évelő növény teljesen jól érzi magát egész évben egy cserépben az ablak közelében. Helyezzük kelet felé vagy nyugat felé, és szellőztessünk sokat, mert nagyon szereti a légáramlást.

Turbolya
A turbulyát érdemes nyár végén elültetni, hogy kikeljen őszre. Nem szereti a tú nagy fényt, és a meleget, 18-21 fokot kedveli a legjobban.

Metélőhagyma

Ezt a népszerű fűszernövényt a tél kezdetekor érdemes cserépbe ültetni, majd azt elhelyezni a lakás leghűvösebb pontján. Akár még s párkányra is kihelyezhetjük, mert nagyon szereti a napfényt és a hűvösebb levegőt.

Petrezselyem

A petrezselymet magvakból is termeszthetjük, csak úgy, mint a bazsalikomot. Nagyon szereti az erős a napfényt, és a meleget, így fontos, hogy a lakásban tartjuk, egy dél felé néző ablak közelében.

Oregánó
Legjobb, ha az oregánót apró palánta formájában ültetjük el egy kis cserépbe, magjaiból ritkán kel ki otthon. Tartsuk napfényes helyen, és öntözzük naponta.