Otthon

Nem is gondolnád miként hasznosíthatod újra a csomagolásokat

A környezetvédelemért sokat tehetsz a saját háztartásodban is. Elsőként a hulladék kezelésben vezethetsz be hasznos újításokat. Ebben a két jelszó: megelőzés és hasznosítás.

A háztartási hulladékkezelés zöldebbé tételében az elsődleges cél a megelőzés. Vagyis az, hogy ne kerüljön be az otthonodba az, ami hamarosan a szemétbe kerül. Bea Johnson óta tudjuk, hogy érdemes visszautasítani a felesleges csomagolóanyagot már a vásárás helyszínén, így nem lesz vele plusz feladatod otthon. Ám, ha mégsem sikerült, akkor is van még lehetőség, és itt jön a második jelszó: az újrahasznosítás. Mutatunk példákat, elsőként a tejes, joghurtos, kefires, vakrémes és sajtkrémes dobozokra.

Fotó: shutterstock/Kia Toivonen

Hacsak nem jársz piacra és viszel magaddal üvegedényt, amelyben megveszed a tejet, kefirt és joghurtot, akkor bizony lesz belőle dobozod. Akár papír, akár műanyag. Ezek jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben végzik, pedig több módja is van az újrahasznosításnak mielőtt megválnál tőlük. 

Mindegyiket kiöblítve, levágva a felső részét, remekül lehet palántákat nevelni. Épp itt az ideje most a paradicsom és paprika palánták szétültetésének. A műanyag joghurtos, kefires doboz, de még a tejfölös is remek szolgálatot tesz erre. 

Ha nem volnál egy nagy kertész, akkor is újrahasznosíthatod ezeket, például a mélyhűtőben. Remekül lehet bennük fagyasztani bogyós gyümölcsöket, kész ételeket, leveseket, főzelékeket, zöldségeket, de akár húsokat is. Igaz, tetőről neked kell gondoskodni, de az is környezetbarát módon megoldható. Csak vágd be a négy oldalánál 2-2 centi mélyen és hajtogasd be úgy, ahogy a kartondobozokat szokás. Az a nagy előnye ezeknek a dobozoknak, hogy kiporciózva teheted a mélyhűtőbe, így ha csak kis mennyiségre van szükséged, nem kell egy nagyobb adagot felolvasztanod. 

Ugyanígy a vajkrémes vagy műanyag tejfölös doboz is kiváló fagyasztásra, ha már kiürült. Nagy előnyük, hogy tetejük is van, nem kell külön gondoskodni róluk. De ugyanígy használhatod a sajtkrémes dobozokat is. Ezekbe például kiválóan lehet felaprított zöldfűszereket fagyasztani.