Otthon

Így lesz baktérium mentes a törölköződ

Tudtad, hogy a törölköző remek táptalaja a kórokozóknak? Mindez akkor is igaz, amennyiben a fürdőszobád makulátlanul tiszta. De ne aggódj, van megoldás, megmutatjuk.

A jelenlegi helyzetben mindenki jobban odafigyel a személyes higiéniájára. A fertőzés elkerülése érdekében alaposan kezet mosunk szappannal, meleg vízzel. Igen ám, de a törölköző újabb veszélyforrás lehet, ugyanis kiváló terep a kórokozók megmaradásának és szaporodásának.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

Egyes kutatások szerint a törölközőkön olyan baktériumok is lehetnek igen gyakran, amelyek a székletből származnak. Mi több, akár több mint 160 ezer féle baktérium is lehet egyetlen törölközőn, elsősorban a kéztörlőkön. Ez pedig meglehetősen ijesztően hangzik. Mit lehet tenni, hogy elkerüljük mindezt?

A kéztörlők lehetnek a legszennyezettebbek, miután gyakran használjuk őket és sokszor esélyük sincs a tökéletes száradásra. Ezt pedig imádják a baktériumok és egyéb kórokozók. Így kézmosás után megtörölve kezünket tovább hurcolhatjuk a kórokozókat.

Azért, hogy minél tisztább legyen a kéztörlő napi használat után érdemes kimosni. Mindezen túl pedig fontos, hogy megszáradjon két használat között. Így csökkenthetjük a fertőzések esélyét.
A fürdés után használt törölközőket pedig két-három naponta ajánlatos kimosni. Ezeket is alaposan javasolt kiszárítani azért, hogy ne szaporodjanak el benne a rákerülő baktériumok.

Érdemes ezért a fürdőszobába egy törölköző szárítót szerelni és minden esetben ezen megszárítani a kéztörlőt vagy a törölközőt. Úgy helyezzük rá a törölközőt, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon.

Amennyiben nincs ilyen szerkezetünk, akkor érdemes olyan törölköző tartót használni, amelyen ki tudjuk teríteni a kéztörlőket és törölközőket, hogy megszáradjanak. Az is jó megoldás, ha kiterítjük az erkélyre vagy a kerti szárítóra a gyors száradás érdekében.