Otthon

Adj második esélyt a kiszolgált pólódnak

A pólók egy idő után kinyúlnak és kilukadnak. Ám nem kell azonnal a szemetesben végezniük, mert számos más funkciót adhatunk nekik még a háztartásban. Mutatjuk az alternatívákat.

Vannak kedvenc pólóink, amelyektől akkor sem válunk meg, ha már teljesen kifakultak, kinyúltak és esztétikailag már nem értékelhetőek. Ám vannak olyanok is, amelyeket azonnal kihajítunk, ha keletkezett rajta egy kis luk. Bár ezeket a kis hibákat remekül lehet orvosolni egy rávasalható matricával vagy egy kis kézi hímzéssel.

Fotó: shutterstock/blessings

Párnahuzat
A kidobásra szánt pólóból ugyanakkor más is készülhet. Például párnahuzat. Ehhez csak le kell vágni a hónaljtól felfelé lévő részt. A két nyitott oldalon pedig egy centinként bevágásokat kell ejteni, mintegy berojtozni, amelyeket összekötünk. Így varrnod sem kell. Csak ráhúzod a párnára, összecsomózod a két oldalán a rojtokat és máris kész az új párnahuzatod.

Szőnyeg, ágytakaró vagy kardigán
Bármit köthetsz pólóból. Ehhez csak vékonyan fel kell csíkoznod ollóval a pólót. Gyengén érdemes meg is húzni ezeket a csíkokat, mert így összepöndörödik a két széle. Így lesz belőle fonal. Ebből pedig azt köthetsz, amit csak szeretnél. Például fürdőszobaszőnyeget, ágytakarót vagy akár sapkát, sálat is. Ha elég türelmes vagy, akkor akár kardigánt vagy pulcsit is köthetsz belőle.

Háztartási célok
Ha nem vagy nagy barátja a varrótűnek, akkor sokkal egyszerűbb módját is választhatod a pólók újrahasznosításának. Egyszerűen csak darabold fel különböző nagyságú kockákra. Ezekből lehet egyszerű porrongy, de használhatod arra is, hogy lemosd vele naponta az arcod. Ehhez elég, ha kisebb darabokra vágod.

Zero waste a köbön
Amennyiben elkötelezett hulladékcsökkentő vagy, akkor a kiszolgált pólókból varrhatsz tisztasági és egészségügyi betéteket is. Ezeket használat után kimoshatod és újra használhatod, így duplán is csökkentetted a hulladéktermelést. Egyrészt nem lesz textilhulladék a pólóból, másrészt nem termelsz veszélyes hulladékot a betétekkel.

Hajgumi
A póló újjából egy kör alakú csíkot levágva remek hajgumit varázsolhatunk. De használhatjuk bármire, amelyre egyébként a befőttes gumit használnánk.