×

Otthon

Környezetbarát műanyagpótló

Nagyanyáink teljesen természetes módon használták, ráadásul több célra is. Mi még csak most fedezzük fel a műanyagok kiváltására, helyettesítésére. Az elkészítése egyszerű, mutatjuk.

Ahhoz, hogy a legkevesebb hulladék keletkezzen a háztartásunkban és a műanyagok mennyiségét is csökkentsük, vannak alternatívák. Ráadásul nem kell túl messzire menni értük, mert csak a nagymamáink praktikáit és szokásait kell tanulmányozni. Ők több módon használták például a viaszosvásznat, amely a korabeli “műanyag” volt. Bele lehetett csomagolni az útravalót, de remek szolgálatot tett akkor is, amikor a kamrában kellett letakaríni az ételeket. Az asztalon terítő formájában láthattuk viszont, így könnyen tisztítható volt egy-egy étkezés után. Nem jelentett gondot a kiömlött ital vagy étel sem, mert csak letörölték.

Fotó: shutterstock/Fevziie

Mostanában is árusítanak viaszos vásznat, de ezek valójában műanyag terítők. Ugyanakkor te is készíthetsz viaszos vásznat otthon. Persze ne terítő mérettel kezd, hanem kicsi, zsebkendőnyi textilekkel. Ezek ugyanis kiválóan alkalmasak arra, hogy a hűtőben tárolt ételeket lefedd vele, vagy csomagolj bele.

Végy egy jó minőségű textilt. Vásárolnod sem kell, ha van például olyan konyharuhád (persze nem méhsejtes vagy frottír, hanem sima textil. Vágd megfelelő méretre, például a 20 centis négyzet elég sokoldalúan használható.

Ezután szerezz méhviaszt és zsírpapírt. A vasaló állványra fektess zsírpapírt, arra tedd a textilt. Majd darabolj rá méhviaszt. Ezután fedd be zsírpapírral és gőz nélkül, közepesen meleg vasalóval vasald addig, amíg elolvad méhviasz. Ekkor vedd le róla a papírt és hagyd megszáradni.
A kezed melegével formázhatod az edényekre fedőnek.