×

Otthon

Ezekre még biztosan nem használtál citromlevet

A citromlé nem csak a konyhában hasznos, de a háztartásban is komoly hasznát veheted. Sok funkciója már ismert, de mutatunk hármat, amelyet még talán nem tudtál.

A citromlé remek vízkőoldó és az ecettel szemben még az illata is nagyon kellemes. Kiváló illatosító és az üveg edényeket is csillogóvá varázsolhatjuk vele. Ugyanakkor ennél sokkal több mindenre is használhatod.

Fotó: shutterstock/ ffolas

Műanyag edények foltjai – A műanyag edényeken foltokat hagyhatnak az ételek, amelyeket semmivel sem lehet eltávolítani. Nagyon kiábrándítóan hatnak. Ilyenkor ki is dobjuk ezeket a holmikat, pedig nem kellene. Csak egy kis citromlé kell és máris újjá varázsolhatjuk ezeket az edényeket. A mosogató medencébe öntsünk forrásban lévő vizet. 3-4 citrom levét facsarjuk bele és áztassuk bele a foltos műanyag edényeket. Hagyjuk benne legalább 3-4 órát. Ennyi idő elég ahhoz, hogy leszedje a foltokat. Ugyanígy hatékony kerámia tányérokon is.

Tiszta vágódeszka – A citromlé fertőtlenít is, megöli a baktériumokat. Ezen tulajdonsága miatt kiválóan tisztíthatók vele a vágódeszkák. A citromlé bekúszik az apró karcolásokba, vágásokba is, így makulátlanul megtisztítja a vágódeszkád. Csak önts rá citromlevet és hagyd rajta legalább tíz percet. Ezután öblítsd le. Bármilyen fafelületen használhatod és után még az illata is kellemes lesz.

Fehérítés – Klóros fehérítők helyett használj citromot. Legalább annyira hatékony, de környezetbarát megoldás. Használhatod a mosógépben a fehér ruhákhoz úgy, hogy adj a mosáshoz egy teáscsészényi citromlevet. Használhatod úgy is, hogy egy fazékba vizet forralsz, ahhoz teszel citromkarikákat és abba áztatod bele a fehérítendőket egy éjszakára, akkor az is működik. Szép fehérek lesznek reggelre a ruhák. Ezután már csak ki kell mosnod a hagyományos módon.