Otthon

Készíts méhecske hotelt

Fontosak a beporzáshoz és így a növényeink terméséhez, szaporodásához. Szeretjük azt, amit ők is esznek. Ám egyre kevesebben vannak. Kik ők? A méhek. Várjuk őket otthon a kertben, hotellel.

Méhcsalád költözött az Agrárminisztérium egyik erkélyére. Ezzel a méhek szerepére, a nagyvárosi környezet minőségére és a környezeti nevelés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet Nagy István agrárminiszter.

Fotó: shutterstock/DanyL

A méhek nélkülözhetetlenek a környezetünkben és az életünkben, éppen ezért az ENSZ-közgyűlés 2017-ben a méhek világnapjává nyilvánította május 20-át.

A kezdeményezés egyik célja, hogy ezen a napon felhívják a figyelmet ezen rovarok védelmére, segítésére. Ugyanis a növényvédő szerek és egyéb kórokozók miatt mára már veszélyeztetettek.

Éppen ezért készíts ma egy méhecske hotelt avagy darázs garázst a kertedbe. Nevezd úgy, ahogy tetszik. Az sem kifogás, ha csak egy erkélyed van, ott is lehet méhecske hoteled. Ráadásul a városi méhecskének még finomabb méze lehet, ugyanis olyan dísz virágokat is “megkóstolhat”, amelyek máshol nincsenek. Egy méhcsalád majdnem húsz kilónyi mézet termelhet, így egy emberi család éves szükségletét le is fedheti. Persze ehhez azért már nagyobb kaptár szükséges.

A méhecske hotel azonban a magányosan élő méhek és darazsak fészkelő helye lehet, ahol utódaikat “leteszik”. Ilyen lehet minden természetes anyag, mint nád, fatönk, tégla, amelyben 2–10 mm átmérőjű, legalább néhány cm hosszúságú lukak vannak. Ha lehet, esőtől védett helyre tedd, ahová néhány óráig azért süt is a nap. Akár a szántók szegélyére is teheted – tanácsolja a Magyar Madártani Egyesület. Így például egy repceföldön, de más termőföldön is könnyedén találnak maguknak élelmet.