Otthon

Így adhatsz új funkciót a kiszolgált textileknek

Minden háztartásban előfordul, hogy kilukad a lepedő vagy az ágynemű, tönkre megy a konyharuha vagy a díszpárna huzata. De nem kell azonnal kidobni, adhatsz nekik új életet.

Kinek ne gyűlne a különböző fiókokban olyan textil, amely már az eredeti célját megszolgálta, ám kidobni még nincs szívünk. Ilyen lehet egy kellemes anyagból lévő sál, ágynemű, lepedő, konyharuha, ágytakaró, díszpárnahuzat, vagy akár szoknya is. Ezek nagy kincsek, ugyanis számtalan dologra fel lehet még őket jóhasználni és nem a porrongy szerepére gondoltunk.

Fotó: shutterstock/UfaBizPhoto

Patchwork
A kisebb,még használható darabok azért is hasznosak, mert lehet belőlük patchwork azaz magyarul foltvarrás. Vágd a kedvenc és színben is össze illő darabokat négyzetekre és varrd össze. Ebből bármekkora ágyterítőt, párnahuzatot vagy akár ágyneműt is varrhatsz. De lehet belőle takaró, kötény, díszpárnahuzat, szoknya vagy bármi, amit csak szeretnél.

Mai divat: szájmaszk
A kisebb darabokból akár szájmaszkot is varrhatsz. Az a jó benne, ha sok szájmaszkod van, amellett, hogy higiénikus sűrűn cserélni, hogy akár az öltözékedhez is igazíthatod a színét vagy a mintáját. Számos szabásmintát lelhetsz az interneten és kézzel sem túl nagy munka megvarrni.

Foltozás
Az ilyen maradék textilek arra is jók, hogy megjavítsunk velük más ruhákat, pontosabban befoltozzuk őket. A farmereknél is nagy divat, hogy szakadtan hordják, de van rendszeresen varrnak mögé szebbnél szebb textileket is.

Nagyobból kisebbet
Egy kiszolgált fürdőlepedőből még simán lehet több, kisebb kéztörlő. De ugyanígy egy szakadt takaró huzatból még lehet egy kispárnahuzat. A lepedőből még kijön néhány sminklemosó korong, esetleg mosható intim betét.