Otthon

Készíts környezetbarát mosogatószert

A környezetvédelem jegyében érdemes a háztartási tisztítószereket olyanokra cserélni, amelyek nem károsak. Így a konyhában a mosogatószer is cserére szorul. De remek alternatíva van helyette.

A környezetbarát háztartás nem csak a hulladék csökkentéséből és a szelektív gyűjtést jelenti. A szemlélet vonatkozik a felhasznált anyagokra és a tisztítószerekre is, így a mosogatószerre is.

Fotó: shutterstock/ I MAKE PHOTO 17

Azt gondolhatnánk, hogy a mosogatószert nagyon nehéz lecserélni és legfeljebb valami por marad helyette alternatívaként. Pedig nem így van, nem kell lemondani a folyékony mosogatószerről.

Magunk is készíthetünk ilyet és nem is nagy fáradtság, különleges alapanyagok sem kellenek hozzá.
Amire szükséged lesz az egy negyed mosószappan lereszelve, 4 dl víz, 1 dl ecet, 10 dkg só, 1 teáskanál citromsav, illóolaj a kedvenceid közül.

Mindezen túl egy olyan üveg, amelyből adagolni tudod mosogatás közben a mosogatószert. Például egy pumpás folyékony szappanos tároló.

Az elkészítése sem bonyolult. A szappant le kell reszelned és feloldanod a vízben. Ehhez szükséges megmelegíteni a vizet, mert így gyorsabban felolvad folyamatos kevergetés mellett. Amikor kész, csak bele kell keverni a többi hozzávalót, alaposan összekeverni és már kész is. Használhatod.

Ugyanúgy működik, mint a boltban kapható változat.