Otthon

Készülj az esőre két keréken

Egyre többen pattannak bringára, hogy munkába vagy ügyeket intézni induljanak a városba. Még szeszélyes az időjárás, így érdemes minden eshetőségre - szó szerint - felkészülni.

Kerékpárral gyorsan, szabadon és könnyedén érhetjük el úticélunkat. Nem zavarnak a forgalmi dugók és akadályok, mert akár a járdán is haladhatunk a drótszamarunkkal. A járvány idején és mostanában is sokan inkább kerékpárral közlekednek a tömegközlekedés helyett.

Ugyanakkor még mindig elég szeszélyes az időjárás és később, nyáron is érdemes egy-egy hosszabb út alkalmával felkészülni az esőre. Bármikor elkaphat minket egy nyári futózápor vagy egy nagyobb zivatar.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Amikor elindulunk a kerékpárral legyen nálunk egy vésztartalékokat rejtő hátizsák. Ebben legyen egy kulacs tele tiszta vízzel. A bringázás során izzadunk és sok folyadékot veszíthetünk. Így gyorsan megszomjazunk és javasolt is pótolni a folyadékveszteséget.

A hátizsákba a legnagyobb napsütés esetén még két holmit érdemes belerejteni. Az egyik egy vízálló nadrág, a másik pedig egy kerékpáros esőkabát. Mindkettő beszerezhető bármelyik sportboltban, de néha még szupermarketek kínálatában is előfordul.

A lényeg, hogy a nadrág vékony, vízáló anyagból legyen. A nadrág szára legyen gumírozott, amely jó szolgálatot tesz a felcsapódó nedvesség ellen. Legyen rajta fényvisszaverő csík is, hogy jól láthatóak maradjunk.

Az esőkabátból érdemes kerékpáros változatot választani, mert azt a lehető legjobban tervezték meg a bringázáshoz. Például a kapucnija és a derék része a lehető legjobban megfelel a célnak. Ha mégsem sikerülni ilyet beszerezni, sebaj, akkor legyen nálunk egy baseball sapka. Ez majd segít abban, hogy a kapucni ne csússzon a szemünkbe.

Ha van nálunk még két teljesen egyszerű nejlon zacskó, akkor az arra szolgálhat, hogy a cipőnkre téve megvédje az esőtől. Amennyiben nem vízhatlan a hátizsákunk, akkor javasolt bespájzolni még egy erre a célra készített hátizsákvédőt. Ha nincs, akkor érdemes egy nagyobb nejlonszatyorba tenni a hátizsákunk tartalmát, mint például az iratok vagy egyéb holmik és úgy a hátizsákba tenni. Így csak a zsák lesz nedves, ellenben a benne lévő tárgyak megússzák szárazon.