Otthon

Zöldségek, amelyeket újra növeszthetsz

Vannak olyan zöldségek, amelyek képesek újra életre kelni, miután java részüket felhasználtuk. Igazi túlélők. Miért is ne használnánk ki ezt a tulajdonságukat?

Nem csak jó mulatság, de spórolásnak sem utolsó, ha kihasználod a zöldségek azon tulajdonságát, hogy képesek reprodukálni magukat, miután levágtál belőlük. Túl sok ügyesség sem kell hozzá, csak egy kis víz, befőttes üveg és később egy cserép virágfölddel tele.

Az egyik ilyen zöldség a répa. Ha a felső részéből két centit meghagysz, pár napig vízben tárolod úgy, hogy a teteje azért kilógjon, és ezután elülteted, akkor újra ki fog zöldülni.

Fotó: shutterstock/Mehriban A

Ugyanígy, ha az újhagyma fehér részéből levágsz jét-három centis darabot és szintén vízbe állítod, majd pár nap múltán, amikor már látod, hogy új gyökerei fejlődnek, elülteted, akkor újra fog nőni. Olyannyira, hogy akár vághatsz is majd a zöld szárából. Ha pedig meghagyod, akkor újra lesz – egy idő után – újhagymád.

Ha kicsírázott a vöröshagymád a kamrában vagy a hűtőben, nem kell eldobnod. Csak dug bele egy virágfölddel teli cserépbe és tedd ki az erkélyre vagy az ablakpárkányra. Néhány hét múlva újhagyma lesz belőle. ha pedig hagyod tovább nőni, akkor ismét nagy gyökerű vöröshagymává válik. Ugyanezt megteheted a lilahagymával, vagy fehérhagymával is. Mi több a fokhagymával is.

Fotó: shutterstock/Mehriban A

A római saláta is csodákra képes, ha a törzsétől számítva 4-5 centi s darabot meghagysz és vízbe állítod. Néhány nap után elkezdenek újra kinőni a levelei, amelyeket egyből tehetsz a salátádba.