Otthon

Már egy tő parlagfű is nagy gondot okozhat

A parlagfű nem csak súlyos allergiát okoz, de negatív hatása van a haszonnövényekre. Lassan itt az ideje irtani. A feladatban segít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Akár egy zsebkendőnyi kerted van, akár jóval nagyobb, a te feladatod és felelősséged, hogy ne legyen rajta parlagfű. A legegyszerűbb módszer az, ha rendszeresen kaszálod vagy fűnyíróval végig nyírod a területet.

Fotó: shutterstock/Elizaveta Galitckaia

Ez nem csak azért fontos, mert jogszabály írja elő, hogy nem lehet a területeden parlagfű, hanem azért, mert sokaknak erős allergiás tüneteket okoz a növény pollenje. Mindezen túl mezőgazdasági kártétele, pontosabban terméscsökkentő hatása miatt is irtani kell. Nem csak a szántásban okozhat kárt, hanem a te kis konyhakertedben is.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj megszabadulni ettől az igencsak szapora növénytől elengedhetetlen maga a gyom és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete. Ezért indított kampányt a Nébih, hogy ennek keretében minden fontos információt elmondjon mindezekről. A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” kommunikációs kampány július közepéig tartó első szakaszában szakmai, valamint országos és regionális hírportálokon és a Nébih saját csatornáin találkozhatsz a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal – tudatta az MTI. Az egész akció októberig tart majd, amelynek során készül egy Parlagfű kisokos kiadvány is. De megismerheted majd a parlagfű élettani hatásait, a szakszerű és hatékony eltávolítását, valamint a hatósági felderítést és a parlagfű bejelentő rendszert is.

Annyit azonban már most érdemes tudni, hogy egyetlen szál parlagfű több ezer magot termel. Így elég, ha csak egy kerül az udvarodra és hagyod, hogy elszórja magvait, következő évben már komoly gond elé nézel. Ezért is fontos, hogy a már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt, hogy ki tudja irtani.