Otthon

Környezetvédelem könnyedén

Számtalan módon óvhatjuk a környezetet a háztartásunkban. A lehetőségek tárháza zavarba is ejthet, mi több akár el is riaszthat. Nem tudod hogyan kezdj hozzá? Mutatunk néhány egyszerű megoldást.

Házi készítésű tisztítószerek, hulladék nélküli háztartás avagy saját készítésű kozmetikai szerek. Ezek mindegyike hozzá járul a környezet védelemhez egy háztartásban, de még hosszasan sorolhatnánk a további megoldásokat. Ha valaki most kezdené zöldíteni az otthonát, nagy dilemma elé kerülhet, hogy hol is kezdje. Íme néhány egyszerű és praktikus módszer, amellyel már hatékony lehetsz.

Fotó: shutterstock/Phovoir

Kevesebb műanyag, kevesebb hulladék
A hulladékmentes háztartást nem egyszerű létre hozni. Minimum a csomagolás-mentes boltokat kell felkeresned, ha vásárolni akarsz és a piacokon, boltokban is csak a saját szütyőidbe vásárolhatsz. Mi több, az az egyik leghatékonyabb, ha magad készíted el a tisztálkodó szereidet és minden egyebet. De ne ijedj meg, elsőre nem kell mindezt egyszerre abszolválnod.
Első lépésként elég, ha a megszokott tisztítószerek, kozmetikumok és tisztálkodószerek helyett olyat választasz, amelynek csomagolása újrahasznosított műanyagból készül.

Koncentrátum és tartós termékek
Mindezen túl az is fontos, hogy mennyi ideig használsz egy terméket. A koncentrátumokat keresd, ugyanis így is spórolhatsz a csomagoláson. Mindazonáltal kevesebb helyet foglalnak és nem kell sűrűn bevásárolni járni sem.
Mindezen túl érdemes az egyszer használatos törlőkendőket, papírtörlőket is kiváltani. Például használhatunk helyettük mikroszálas törlőkendőket avagy konyharuhát.

Szépségápolás öko módon
Ha nem akarod magad összeállítani a tisztálkodó szereid avagy a kozmetikai krémeid, akkor is van megoldás. Keresd a PETA-logós termékeket. Ezek garantáltan állatkísérlet-mentesek. Így is óvhatod és tehetsz a környezetedért.
Érdemes utána nézned a gyártónak is, hogy mennyire vállalja fel a környezetvédelmet az üzleti tevékenysége során, esetleg mennyit tesz a közösségért.