Otthon

A leghatékonyabb házi praktikák a szúnyogok ellen

A nyár egyik velejárója, hogy gyakran kerülünk közelharcba a szúnyogokkal. Léteznek különféle szúnyogriasztó szerek, de mutatunk egy-két környezettudatos és olcsó tippet, hogy elkerüld a csípéseket.

Illóolajok
Bár ezt sokan nem tudják, de a szúnyogok irtóznak a citrom, az eukaliptusz, a szegfűszeg és a fodormenta illatától. Ha beszerezzük ezeket az illóolajokat és ezeket párologtatjuk, akkor nem csak a szúnyogoktól szabadulunk meg, de csodás illatot és hangulatot varázsolunk a lakásban.

Fotó: shutterstock/MIA Studio

Növények az erkélyen


Érdemes néhány a fűszer-és gyógynövényt elültetnünk az erkélyen vagy a kertben, mert a levelükből olyan illatot bocsátanak ki, ami távol tartja a szúnyogokat. Tegyünk ki az ablakpárkányra kis cserepekben rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát vagy szegfűszeget. Így, amikor este nyitva hagyjuk az ablakot, nem kell attól félnünk, hogy nem várt vendégekkel találkoznánk.

Füstölő


Csodás hírünk van a füstölők kedvelőinek! A szúnyogok nem szeretik őket. Kifejezetten a citromfűtől, a levendulától, a mirha, az ópium és az eukaliptusz illattól döntenek úgy, hogy valahol máshol keresik a betevő falatot.

Fokhagyma
Ez a módszer csak akkor ajánlatos, ha sok időt töltünk este a szabadban, különben nem túl szerencsés választás. Érdekes, de a legenda, miszerint a vámpírokat el lehet űzni a fokhagymával, valóban igaz a szúnyogok esetében. Vegyünk egy gerezd fokhagymát, majd dörzsöljük be vele a kézfejünket, és az a karunkat, illetve ha rövidnadrágban vagyunk, a lábunkat is. Ezzel a trükkel garantáltan el fognak kerülni minket a vérszívók.