×

Otthon

4 egyszerű tipp, hogyan tisztítsd a vízforralódat házi módszerekkel

Ha vízköves a forralód, ideje egy alapos tisztításnak. De nem kell rögtön vegyszerek után nyúlnod – néhány egyszerű praktika segíthet a lerakódások elleni harcban.

1. Ecet – Az ecet egyik legszuperebb megoldás: akár makacsabb vízkő ellen is bevetheted, és kétféleképpen tisztíthatsz vele. Az egyik módszer, hogy vízzel és ecettel nagyjából fele-fele arányban töltöd meg, felforralod, majd jöhet még egy adag tiszta vízzel egy forralás, ami elveszi az ecetszagot. Ha csak a kanna alján van egy kis lerakódás, akkor éjszakára önts bele ecetet, reggel engedd fel vízzel, forrald fel, majd egy adag sima csapvizes forralással zárd a tisztítás menetét.

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

2. Citromsav – Nem bírod az ecetszagot? Nem vagy vele egyedül – hozzánk hasonlóan valószínűleg neked is beválik majd a citromlé vagy pár evőkanál patikában kapható citromsav. Ezt csepegtesd, illetve szórd a kanna vizébe, forrald fel, öblítsd ki, és kész is vagy.

3. Szódabikarbóna – Megunhatatlan kedvencünk a háztartásban, és naná, hogy most is beválik: 2-3 evőkanál szódabikarbónát szórj a forraló vizébe, felforralod, öblíted, és máris szemmel láthatóan tisztább lehet a vízmelegítőd.

4. Kóla – Ki ne hallott volna már arról, hogy kólával „mindent is” lehet tisztítani. Egyesek szerint vécépucolásnál is kiváló segítőtárs, mások pedig azt állítják, hogy a vízforraló tisztításához is rendszeresen bevetik ezt a fekete, szénsavas italt.