Otthon

Méregdrága poharak és étkészletek

Ki hinné, hogy a hotelben az otthonosságot szolgáló tárgyak egyszer majj értékessé válnak. Így történt ez a párizsi Ritz Hotel holmijainak árverésén. Rekord árakat döntöttek a licitálók.

Online bocsátották árverésre a párizsi Ritz szálloda kincseit, köztük kristálypoharakat, ezüst evőeszközkészletet és ágyneműket. Ki hinné, hogy ezek a tárgyak valakiknek nagyon sok pénzt megérnek. Pedig így van. Az eladásra kínált 1500 tétel mindegyike gazdára talált. Mindezen túl a becsült bevétel több mint négyszereséért, összesen 1,7 millió euróért, amely 698 millió forintot jelent, keltek el ezek a tárgyak.

Felvételünk illusztráció. Fotó: shutterstock/Elena.Katkova

Az árverésre több mint 500-an regisztráltak, a vásárlók a világ 25 országából licitáltak az információs szupersztrádán.

Persze a Ritz olyan vendégekkel büszkélkedhet, mint Ernest Hemingway, Coco Chanel vagy Audrey Hepburn.

A legnagyobb érdeklődés a szálloda hat történelmi étkészlete iránt mutatkozott. Ezek egyenként 7200 euróért, vagyis 2,5 millió forintért keltek el – közölte az Artcurial aukciósház, amelyet az MTI idézett.
De 6800 euróért, 2,3 millió forintért vásároltak meg egy 12 tányérból álló, arabeszk frízekkel díszített Marthe-tálalószettet. Ez annyit jelent, hogy a kikiáltási ár 45-szörösét adták érte. A pezsgősvödrök is jóval drágábban leltek gazdára, egészen pontosa 58-szoros áron zárt a licitjük.

A Hemingway bár poharai, amely hat martinisüveg, belegravírozva a Bar Hemingway Ritz Paris felirat, 2100 eurót ért, vagyis 739 ezer forintot. Ugyancsak hat Ercuis vodkás poharat pedig egyenként 1800 euróért, 633 ezer forintért adtak el.

Mindezek után a hamutartók nagyon olcsónak számítottak, mert “csupán” 100-150 euróért is hozzájuthattak a licitálók.

Kérdés, hogy használni fogják-e ezeket a tárgyakat a licitálók az otthonaikban vagy egyszerűen csak bekerülnek a vitrinbe.