Otthon

Nyáron sem múlt el a veszély

A szén-monoxid mérgezés nem csak a téli hónapokban, a fűtés ideje alatt lehetséges, hanem nyáron is. Érdemes ellenőriztetni ebben az időszakban is a készülékeinket a balesetek megelőzése érdekében.

A veszély azért nem múlt el a nyári időszakban, mert ilyenkor is vannak olyan háztartások, ahol különböző típusú gázkészülékkel melegítik a vizet. Ráadásul ebben az időszakban a meleg miatt csökken a kémények huzathatása, így nő a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye a lakótérbe – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Fotó: shutterstock/Robertek

Ennek oka, hogy a nyílt égésterű készülékeknél az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzatát. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

Ugyanakkor a visszaáramláshoz vezethet az is, ha elhanyagolják, nem tisztíttatják és nem nézetik át rendszeresen szakértővel a készülékeket. Mi több, a szagelszívó-ventilátorok, páraelszívók és klímaberendezések is megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat – tudatta az OKF az MTI-vel közleményében. Éppen ezért ezeket a készülékeket nem szabad a gázkészülékekkel egyidejűleg használni.

Jó szolgálatot tehet baj esetén, ha megszólal a szén-monoxid érzékelő. Életet menthet, így javasolt felszereltetni azokba a helyiségekbe, ahol gázkészülék van. A jelző kiválasztásánál szintén tapasztalt szakember segítségét javasolt kérni, hogy valóban pontos és megbízható készüléket szereltessünk fel.

Fontos tudni, hogy minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik a tűzoltók adatai alapján. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a szén-monoxid mérgezés elsődleges forrásai. A veszélyt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csak az elmúlt vasárnap öt ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Budapesten.