Otthon

Ne hagyd, hogy átverjenek a neten

A koronavírussal kapcsolatos online termékeket vizsgálta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós szintű ellenőrzéssorozatban. Számos kétes ajánlatra és hirdetésre bukkantak.

Az interneten kényelmesen vásárolhatunk, akár a saját otthoni kedvenc fotelünkben is. Ám nem mindegy, hogy mit és honnan vásárolunk és az sem, hogy mennyiért. Éppen ezért a koronavírussal kapcsolatos online kapható termékeket vizsgálta a közelmúltban a minisztérium egy összehangolt akció keretében.

Fotó: shutterstock/Chamille White

Számos megtévesztő ajánlatot találtak. Előfordult sokszor, hogy indokolatlanul magas áron kínáltak termékeket, de az sem volt túl ritka, hogy olyasmit állítottak a kínált áruról, hogy megelőzi, mi több hatástalanítja a koronavírus fertőzéseket. Minden szabálytalanság esetében eljárás indult, és a félrevezető hirdetést és termékreklámokat eltávolították, letiltották – közölte a szaktárca az MTI-vel.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a szabályokat be nem tartó kereskedők újabb és újabb módszereket alkalmaznak a megtévesztésre. Például csak burkoltan, nem egyértelműen állítják, képek vagy ábrák segítségével sugallják, hogy termékeik gyógyhatással rendelkeznek.

Mindenestere, ha bármit is vásárolnánk az internetről, előtte nézzünk utána, kivel is állunk szemben. Az oldalon szerepelnie kell a webáruházat működtető cég nevének pontos székhelycímmel, telefonszámmal, adószámmal. Ha ez nincs, inkább ne vásároljunk ott.

Azt is fontos tudni, hogy a terméket indoklás nélkül 14 napon belül visszaküldhetjük, és az áruháznak kötelessége visszafizetni a vételárat, illetve a postaköltséget is, szintén 14 napon belül.