Otthon

Így küzdj a penész ellen nyáron is

A penész nem csak esztétikailag rondítja a lakást, de hosszútávon légúti megbetegedéseket is okozhat. Pontosan ezért is érdemes már a nyári hónapokban megelőzni a bajt.

Bár a penész leggyakrabban az őszi, csapadékosabb, hűvösebb időben üti fel a fejét, sajnos nyáron is előfordulhat, hogy meg kell vele küzdenünk. Lássunk öt egyszerű praktikát, melyekkel megakadályozhatjuk a penész kialakulását.

Fotó: shutterstock/Monkey Business Images

Mindig mossuk fel a vizes területeket
Legyen az a mosogatópult, a fürdőszoba padló vagy egy kis kiömlött víz a parkettán, nagyon fontos, hogy azonnal felmossunk, hiszen a penész a vizes felületeken szeret szaporodni.

Rendszeresen szellőztessünk
A penész legnagyobb ellensége a friss oxigén. Azért is vagyunk jobb helyzetben nyáron, mert akár éjjel-nappal nyitva lehet az ablak anélkül hogy megfáznánk. A legjobb, ha naponta legalább 30 percet szellőztetünk mindenhol, főleg a fürdőszobában. Ha a fürdőben nincs ablak, akkor az ajtót hagyjuk nyitva legalább egy órára.

A légkondi használata
Nagyon fontos, hogy semmiképp se hűtsük le a lakást 23 foknál alacsonyabbra, mert a klíma mesterséges hideg levegője nagyon kedvez a penészgombák szaporodásának. A penész a párás levegőt kedveli, ezért jó megoldás lehet a légkondi száraz levegője.

Ne húzzuk el a függönyt
A penész másik legnagyobb ellensége a napfény. Engedjünk be minél több fényt a szobába, amikor pedig elmegyünk otthonról, hagyjuk felhúzva a redőnyöket és a reluxákat.

Amit szerezzünk be
Mivel a páratartalmat nehéz megállapítani, a legjobb, ha beszerzünk egy erre szolgáló mérőeszközt. Ezek a hőmérsékletet és páratartalmat mérő eszközök ma már bármelyik háztartási boltban kaphatók. A legjobb, ha a páratartalom 50-55 százalék között van.