Otthon

Hogyan hűtsd le a lakásod, ha nincs klímád

Manapság egyre melegebbek a nyarak és gombamód szaporodnak a kis fehér dobozok a házfalakon. Klíma berendezéssel könnyebb elviselni a forróságot. De mi van, ha nekünk nincs?

Akkor is lehet viszonylag hűvös lakásunk, ha még nem szereltettünk be klímát. Sokan nem is tervezik, mert nem bírják, félnek tőle vagy nincs rá anyagilag keretük. Nekik is lehet hűvösebb a lakásuk, persze olyannyira nem, mint klímával, de sokkal kellemesebb lehet, mint a szabadban.

Fotó: shutterstock/Monika Wisniewska

A klíma nélküli lakásokban a forróság megszüntetésének kulcsa a megelőzés. Vagyis már beengedni sem szabad a meleget. Éppen ezért a legfontosabb, hogy már akkor, amikor felkel a nap be legyenek húzva a függönyök, rolók és redőnyök. Ezen ne is változtassunk egész nap, mert az üveghatás miatt, pillanatok alatt forró lesz a lakásunk. Amennyiben rolót szerelünk az ablakra, válasszunk olyan fajtát, amelyik hővisszaverő réteggel rendelkezik. Nagyon hasznos találmány.

Szellőztessünk hajnalban napfelkelte előtt, ugyanis akkor némileg lehűl a levegő és át tudjuk hűteni a lakást. De abban a pillanatban, amikor kisüt a nap, csukjunk be minden ablakot, mert azonnal bekúszik a forróság. Ne engedjünk a szellőztetés kísértésének, mert gyorsan belopózik a hőség.

A ventilátort használjuk rendszeresen, pláne akkor, amikor szellőztetünk. Segít gyorsabban átforgatni a lakás levegőjét. Tehetünk a lapátok elé jeges vizet, amely szintén hűsíti a levegőt. Azonban legyünk elővigyázatosak. Legalább 40-50 cm távolságba helyezzük a lapátoktól a jeges tálat, amely lehetőleg legyen mély. Ne a pereméig töltsük jéggel, hanem csak maximum a háromnegyedéig. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk mindezt felügyelet nélkül.

A ventilátorból létezik már számtalan féle, de akkor a leghatásosabb, ha nem a felsőtest, hanem a láb magasságában üzemel. Ennek oka, hogy a lábunkon is van úgynevezett „hőközpont”. Így, ha azt hűtjük, sokkal jobban érezzük majd magunkat, mintha a felsőtestre irányítanánk a levegő áramlását. Mi több, így a szemedet és az arcbőrödet sem szárítja ki.

Sütőben sütni, vasalni vagy nagy főzéseket rendezni ilyenkor nem tanácsos, mert azt a kis hűvöst is felemészti, amelyet megpróbáltunk megőrizni a lakásban.

Sokat javíthat a közérzetünkön, ha gyakran hűvös zuhanyt veszünk és a legnagyobb melegben hideg vizes borogatást teszünk a csuklónkra, bokánkra és a nyakunkra.