Otthon

Bájos neve van, de azért idegesítő, amikor a lakásodban fel-alá futkos!

Jelentéktelen kis rovar, sokszor csak akkor találkozol vele, amikor takarítasz. A rossz hír, hogy ha egyet láttál, akkor van több is. A jó hír pedig, hogy ártalmatlan, és tehetsz a szaporodása ellen.

Az ezüstös pikkelyke – ahogy a neve is mutatja – szürke színű, alig egy centiméteres, lapos kis rovar. Igazi őslény, a csótányok még a fasorban sem voltak, amikor a pikkelykék már vígan futkároztak és lakmároztak, mindent, ami keményítő- és szénhidrát-tartalmú.

Fotó: shutterstock/feathercollector

Csak sötétben mozognak és étkeznek. Általában olyankor lelsz rájuk, amikor egy sötét helyre bekukkantasz, mondjuk takarítás közben. Vagy éjszaka, amikor felkapcsolod a lámpát, és ők futás közben megdermednek, hogy aztán újra fürgén nekieredjenek. Ha elég gyors vagy, ki tudod őket „iktatni”, de nem nagyon érdemes, egyrészt szürke, poros pacát hagynak, másrészt, ő csak egy volt a sok közül…

Ugyanis rendkívül jól szaporodnak. A magas páratartalmú, 25 Celsius fok körüli temperatúrát kedvelik.
A mintegy 300 millió évvel ezelőtti étlapjuk jóval szegényesebb lehetett, mint a mai – ma akár egyetlen helyiségben is dőzsölhetnek, hiszen papírárut szinte mindenütt felhalmozunk, a fürdőszobában könnyen rákapnak a hajszálaidra, ráadásul az élelmiszereink is telis-tele vannak keményítővel, szénhidráttal (burgonya, rizs, liszt, cukor). Jól elvannak a poratkákkal és a penészgombákkal is – egy allergiás szempontjából tehát még akár hasznosnak is tekinthetők.

Ezek a jószágok akár egy évig is kibírják élelem nélkül, így az sem megoldás a távol tartásukra, ha mindent gondosan elzársz.
De akkor mi a megoldás ellenük?

·         Kaphatók az üzletekben vegyszeres és feromoncsapdák, kifejezetten ezüstös pikkelyke ellen. De az ember nem szívesen veszi magát körül az otthonában vegyszeres kapszulákkal…
·         Száraz és hűvös helyen (nekik a 20-22 fok már nagyjából annak számít) nem tudnak szaporodni. A nedves levegő ellen nem sokat tehetsz, de tartsd szárazon a fürdőszobát, az segíthet. Szellőztess gyakran.
·         Porszívózz és moss fel sűrűn, így a piszokra, hajra, morzsákra éhes rovar sokkal kevesebb táplálékhoz jut!
·         Távolítsd el a penészfoltokat, amennyire csak tudod, akár penészgomba-ölő folyadék bevetésével.
·         Félbevágott, hámozott burgonyába vájj lyukakat, és tedd egy tálcára. Hamar meg fog telni a kis rovarokkal, ha egy reggel megleped őket, borítsd le egy másik edénnyel, és dobd ki a burgonyát – persze ne a konyhai szemetesbe.
·         A levendulát nem csak a molyok, de a pikkelykék sem kedvelik. Lakás-szerte kihelyezett levendulatasakokkal, levendulaolajjal sikereket érhetsz el. Ha a felmosóvízbe cseppentesz az utóbbiból, az is hatásos!
·         Ha nem sajnálsz a célra mézet áldozni, kartonlapra húzz belőle ragadós csíkokat. A rovarok nem tudnak majd ellenállni az édes illatnak, de kimászni sem tudnak belőle.

·         A sütőpor hatásossága sok hangyafaj esetében urban legend, de a falánk ezüstös pikkelyke esetében be fog válni. Keverd össze cukorral, biztosan belekóstol. A sütőpor felduzzad a testében – a többit már kikövetkeztetheted.