×

Otthon

Ronda a fuga? Semmi pánik, van megoldás!

Kitöredezik, elszíneződik, sőt, akár be is penészedhet a csempék vagy padlólapok között lévő fuga. Azonnal telefonáljunk a mesternek vagy van más megoldás is?

A színes fugák korszakát éljük. Egy egyszerű fehér csempét is teljesen megváltoztat, ha színes fuga van közte. Ám ezek elszíneződhetnek, mert bekoszolódnak.

Koszos? Csak takarításra lesz szükséged

Fotó: shutterstock/Jenn Huls

Az a jó hír, hogy van más megoldás is. Ha csak szimplán koszos lett, akkor simán kitakaríthatjuk. Nem is kellenek bolti szerek, elég hozzá ecet, szódabikarbóna és víz. Az eljárás annyi, hogy a csempét vagy padlólapot mosd tisztára. A fugákat szórd be vastagon szódabikarbónával, majd spriccelj rá egy kis ecetet. Pezsegni fog, de ez így van jól. Ha utálod az ecet szagát, akkor citromlével is működik. Amikor már abba hagyta a pezsgést egy fogkefével vagy köröm kefével dörzsöld át a koszos fúgát.

Készülj fel, nem egy haladós meló ez, de megéri, mert látványos lesz a különbség. Az ecettel vagy citrommal beszórt szódabikarbónát hagyd megszáradni. Majd töröld le és mosd le a felületet.
Ha bepenészedett, akkor penész oldóval fújd be. majd töröld le.

Kitöredezett fuga – magad is orvosolhatod

Fotó: shutterstock/DUO Studio

Ha rossz minőségben készítették el a fugát vagy már elég régi, akkor kitöredezik. Ám a pótlása nem bonyolult mutatvány, ellenben ez is időigényes. Annyit kell tenned, hogy a maradék fugát kikaparod a csempék vagy padlólap közül. Ezt elvégezheted spaklival vagy akár géppel is, de ez utóbbi esetben nagyon vigyázz, nehogy baja legyen a csempének.

Ha kész vagy, akkor csak keverd be a kiválasztott fugát és kend bele alaposan a résekbe. Igazítsd el és hagyd megszáradni. Majd amikor már megszáradt (ez egy nap is lehet), akkor töröld le a maradékot a padlólapról vagy csempéről.

Ezzel a módszerrel akár meg is változtathatod az eredeti fuga színét, ha épp nem tetszik.