×

Otthon

5 nagyszerű tipp a kerted szebbé varázslására!

Feldobnád egy kicsit a kertedet? Adunk 5 egyszerű tippet, amivel új színt varázsolhatsz a privát zöldövezetedbe, legyen az kicsi vagy akár nagyobbacska.

Nyár van, ilyenkor akinek van kertje, udvara, annak a szabadidős tevékenységének nagy része oda koncentrálódik. A megtervezésére jó esetben már rászántad az időt legalább egy alkalommal – most itt az alkalom, hogy ha van kedved, belevágj egy ráncfelvarrásba.

Akár kicsi, akár nagy, akár napos, akár árnyas – minden kertet gyönyörűvé lehet varázsolni. Egyszerűen kell rá kell szánni az időt a tervezésre, de amíg erre sor kerül, addig sem árt inspirálódni. Íme néhány tipp a kerted szebbé és hasznosabbá tételére – ezeket, ha megtetszenek, aztán már kedved szerint kombinálhatod.

1. Vonulj félre

Fotó: shutterstock/ShotPrime Studio

A kerted a pihenés, a kikapcsolódás egyik legfontosabb helyszíne. Kell lennie tehát kényelmes ülőhelyeknek otthonod ezen részében is – de ne csak a társasági életre koncentrálj, hanem a visszavonulásra is. Szerezz be egy függőfotelt vagy egy függőágyat, amelyben olvashatsz, zenét hallgathatsz, vagy egyszerűen csak pihenhetsz – egyedül. Nem fogod megbánni!

2. Világíts

Fotó: shutterstock/funkyteddy

Felejtsd el a csupasz villanykörtéket! Amikor lemegy a nap, a kertedet meghitt édenkertté varázsolhatja a megfelelően kiválasztott világítástechnika. A klasszikusok közé tartoznak az időjárásálló fényfüzérek – úgynevezett tündérfények –, de számtalan formában kaphatók egyedi világítások, lámpák, ezek közül is nagyon praktikusak a napelemmel működők.

3. Szórakozz

Fotó: shutterstock/Monkey Business Images

A békés kikapcsolódás mellett jól jöhetnek az olyan kerti alkalmatosságok is, amelyek segítenek leereszteni a gőzt. Ilyen lehet a trambulin vagy a pingpongasztal is akár, a lényeg, hogy olyat válassz, ami az egész családnak örömet okoz.

4. Adjon otthont a kertedben élő rovaroknak

Fotó: shutterstock/Mirko Graul

Na nem a szúnyogokra gondolunk. De a méhekre már igen. Aktívan hozzájárulhatsz a védelmükhöz, ha beszerzel egy úgynevezett rovarhotelt, amely azon túl, hogy egyedi színfoltja lehet a kertednek, békés zümmögéssel és jóérzéssel is eltölt. Egy ilyen eszköz értékes fészkelési lehetőségeket és téli menedéket teremt a méhek számára. Már számtalan formában, árfekvésben kapható!

5. Termessz saját gyümölcsöt, zöldséget

Fotó: shutterstock/frantic00

Egy saját gyümölcs- és zöldségágy létrehozása egyáltalán nem nehéz, és bármilyen kicsi is, meghálálja a beléfektetett energiát. Amint betakarítod az első terményeidet, ráébredsz, hogy soha többé nem lehet kerted zöldségágyás vagy gyümölcsfa nélkül.

A klasszikus ágyások mellett gondolkodhatsz magaságyásban is – ha nem vállalod túl magad, kellemes kikapcsolódás a kertművelés, a fák gondozása. Ráadásul egy virágzó, termő gyümölcsfánál, egy zöldellő ágyásnál szebb színfoltja nem nagyon lehet egy kertnek.