Otthon

Csak óvatosan a kerti sütögetéssel!

Több napja nem esett már az eső és kiszáradt a környezet. Éppen ezért tűzgyújtási tilalom van érvényben három megyében is. De tűzzel egyébként is körültekintőnek kell lenni minden esetben.

Elsősorban az Alföld erdős területein okozott szárazságot az elmúlt napok időjárása, így nagyon kiszáradt az avar, gyep és tűlevélréteg. Ezek egy szikra hatására is komoly tüzeket és károkat okozhatnának. Éppen ezért tilos tüzet gyújtani mától Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szárazság miatt – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-t.

Fotó: shutterstock/Monkey Business Images

Így tilos a tűzgyújtás a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint a 200 méteres körzetükben, ideértve a térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tiltott a parlag- és a gazégetés is.

Légy óvatos a kertben is!
A jó idő arra csábít, hogy kerti partit szervezz, amely remek alkalom egy kis szabad tűzön való sütögetésre. Még akkor is, ha nem épp a tűzgyújtási tilalom hatálya alá tartozó megyében laksz, javasolt nagyon elővigyázatosnak lenned.

Minden esetben legalább 1-2 vödör víz álljon rendelkezésre amíg ég a tűz. Határold körül alaposan kövekkel a tűz helyét. tegyél el a közeléből minden éghető tárgyat. A grillsütő esetében is tégy így.

Soha ne hagyd őrizetlenül a tüzet, mert pillanatok alatt kész a baj. Szélben sose gyújts tüzet, mert a kipattanó szikra gyorsan lángra gyúl. Mindig alaposan oltsd el a tüzet. Addig öntsd rá a vizet, amíg sistereg.

A kerteden kívül csak ott rakj tüzet, ahol erre kijelöl hely van