Otthon

Így lesz csodás zöld a gyep nyáron is

Bár ismerjük a mondást, hogy a „szomszéd fűje mindig zöldebb”, azért még a mi gyepünk is lehet csodálatosan zöld és ápolt egy kevés ráfordított energiával.

Nyáron fokozottan fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a gyep épségére, mert könnyedén előfordul, hogy az erős napfénytől kiég és foltos lesz. Íme három alapszabály, hogy megőrizzük a gyep szépségét a kertünkben.

Fotó: shutterstock/Claudia K

Megfelelő locsolási technika

Sokan nem tudják, de a fűszálak gyökérzete sokkal jobban felszívja a vizet és a tápanyagot a kora reggeli és az esti órákban. A 20 fok feletti hőmérsékletben ugyanis a gyep csak felszínesen és túl gyorsan szívja fel a nedvességet, ami a fű gombásodásához vezethet. A kánikulában érdemes napi kétszer, bőségesen locsolni a gyepet reggel 7 és 9 óra, illetve este 8 és 10 óra között, mert így a fűszálak gyökérzete kénytelen mélyre hatolni a nedvességért, ami dúsabb pázsitot eredményez.

Fűnyírás

A gyep hasonló a hajhoz, ha rendszeresen vágjuk, vastagabbak lesznek a fűszálak, és a gyomok is ritkábban fordulnak elő. Nagyon fontos, hogy a füvet soha ne vágjuk 3-5 cm-nél rövidebbre, vagyis a szálak hosszának legfeljebb egyharmadát távolítsuk el. Nagy szárazságban ritkábban nyírjunk, mert ilyenkor vékonyabbak a fűszálak, és a vágás következtében kopár foltok keletkeznek. Inkább párás napokon nyírjunk füvet, mert a vizesen nyírt pázsit egyenletesebb lesz.

Fűkasza használata

Hogy az aljnövényzethez és az kisebb területekhez is eljussunk, érdemes beszerezni ezt a szegélynyíró kis gépet. Előnye, hogy sokkal kisebb, mint egy fűnyíró, így könnyebben irányítható, és a kerítés környékén és más kisebb területeken is kiválóan alkalmazható. Érdemes úgy használni, hogy lépésenként egy félkört írjunk le vele.