Otthon

Ne kuksolj a homályban!

Kijelenthetjük: a legtöbb lakás, nappali túl sötét. Kevés világítótestet használunk, csak egy központi, mennyezeti lámpára bízzuk a megvilágítást. Az ablakokon gyakori a sok és vastag függöny.

Ebbéli, általánosan tapasztalható szokásunkon azért is célszerű lenne változtatnunk, mert hangulatunkat alapvetően meghatározza annak a helyiségnek a világossága, megvilágítása, melyben a legtöbb időt töltjük.

Egyszerű eszközökkel is könnyűszerrel javíthatunk a helyzeten. Lássuk!

Fotó: shutterstock/JRP Studio

Engedjünk be annyi fényt az ablakon, mintha nyitva lenne! Ne pakoljuk tele az ablakpárkányt kívül-belül virágokkal, főleg ne magasra növő, vagy terebélyes növényekkel, mint például a taligakeréknyi leveleket növesztő filodendron… Érdemes legalább kipróbálni néhány napig a dzsungeltől megszabadított ablak következményeit – már ami közérzetünket illeti.

A vastag, még elhúzva is az ablak jelentős részét kitakaró függönyöket cseréljük vékony, könnyű firhangra. Sötétítőből sem mindig a „méret a lényeg”, már teljesen fényzáró függönyök is elérhetők, melyek szinte papírvékonyságúak. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg redőnyünk is van, akkor függönyből sem kell okvetlenül plusz egy sötétítő.

Alapszabály, hogy minden szobának legalább három különböző fényforrással kell rendelkeznie. A központi, általában a plafon közepén elhelyezett lámpa legyen világos, és színe inkább a hideg felé tartson. Ezen kívül szükséges néhány, a helyiség kisebb részletét megvilágító lámpa, melynek fényénél olvashatunk, dolgozhatunk. Végezetül, ne spóroljunk a hangulatvilágítással sem, nyugodtan adjunk fényt egy szép könyvespolcnak, dísztárgynak, képnek, vagy a szoba egyik harmonikusan berendezett zugának. Ezekben az esetekben már inkább a meleg fényeket részesítsük előnyben.

Első lépésként nem kell feltétlenül az üzletekbe rohanni és sok pénzért berámolni különféle világítótestekből; kezdetnek próbáljuk ide-oda helyezni már meglévő állólámpáinkat, asztali lámpáinkat, állítsuk át, próbálgassuk spotlámpáinkat. Keressük a számunkra legtetszetősebb megvilágítást, ne sajnáljuk rá az időt! Megéri.