×

Otthon

Így rendszerezz a hűtőben, hogy minden biztonságban legyen

A hűtőben is eluralkodhat a káosz, amelynek számos következménye lehet. Anyagi és egészségügyi egyaránt.

Ha a hűtőben káosz uralkodik, akkor számos benne lévő ételről és alapanyagról elfeledkezhetsz. Hátra csúszik és elbújik a frissen bele tuszkolt cuccok között. Ezért is érdemes rendet tartani benne. Így pénzt spórolhatsz, mert nem romlik meg az elfeledett holmi.

Fotó: shutterstock/Andrey_Popov

Ugyanakkor egészségügyi szempontból sem hátrány, ha átlátható és rendezett a jégszekrény. Mert nem csak pénzt spórolhatsz, ha nem kell kidobnod a megromlott hozzávalókat, de nem is szaporodnak fel a kórokozók és penészgombák körülöttük.

Éppen ezért nem is mindegy, hogy mit és hová teszel a masinában. Az evidens, hogy a tojásoknak külön helye van. Javasolt azonban rendszeresen kitakarítani és lemosni a helyét, mert a tojásokat nem javasolt megmosni tárolás előtt.

A tejtermékeket érdemes külön polcon tárolni, és a húsokat is egy másikon. Az a legpraktikusabb, ha a legfelsőbb polcra a tejtermékeket helyezed, alá pedig a húskészítményeket, húsokat.
A következő egy-két polc lehet a maradék készételeké. A zöldségeknek szintén kijelölt helye van a hűtő alján lévő ládában.

Az sem mindegy, hogy miként tárolod a különböző ételeket. A legjobb, ha jól záródó üveg edényekbe teszed a maradékokat. A műanyag edényekben gyorsabban megromlanak vagy büdössé válnak. A tejet különösen is javasolt felbontás után jól záródó üvegbe áttölteni.

Ha tányérban tennéd be a maradékot, akkor mindenképpen fedd le, így nem lengi be majd az illata az egész hűtőt és nem veszi át más étel a szagokat. Hetente nézd át a hűtő tartalmát, de minden esetben a bevásárlás előtt. Így tisztában leszel azzal, hogy mi van otthon és kalkulálhatsz a következő napok menüiben is azokkal. Elkerülheted, hogy olyat vegyél, ami már egyébként is a hűtődben van.