Otthon

Legyen biztonságban a bringád is

Sokan választották a kerékpárt közlekedési eszköznek a koronavírus-járvány kitörése óta. Legyen bármilyen értékű bringád, sosem árt, ha biztonságban tudod, épp ezért regisztráld.

Számos egészségügyi előnye van a bringázásnak azon túl, hogy minimális az esélye a koronavírus-fertőzésnek. Remek kardió edzés, formában tart és még a környezetet sem szennyezed. Mindezen túl olcsó közlekedési forma, még akkor is, ha egy drágább drótszamarat választasz. Arról már nem is beszélve, hogy a forgalmi dugós sem jelentenek akadályt. A parkolás is ingyen van.

Fotó: shutterstock/RossHelen

Ugyanakkor előfordulhat, hogy másnak is megtetszik a bringád és egész egyszerűen ellopják. Az anyagi veszteség mellett bosszantó, hogy kihúzták alólad a közlekedési eszközöd. Bár a lopást nem akadályozza meg, de segít megtalálni a biciklidet az országos kerékpár-regisztrációs rendszer. Akár online is regisztrálhatsz és ha baj van, azonnal jelezheted is, hogy ellopták a kerékpárod. A rendőrség folyamatosan figyeli az adatbázist.

De regisztrálhatsz különböző rendőrségi programokon is, akkor még matricát is kapsz a kerékpárra. Mindezeken túl törzskönyvet is kapsz a járgányhoz. A regisztrálás díja kétezer forint. Amennyiben eladod a bicajt, úgy – szintén – online rögzítheted is az új tulajdonos adatait térítésmentesen.

A regisztrálás során minden olyan adatot és igazolást, számlát, dokumentumot és fotót fel tudsz tölteni a rendszerbe, amely azt igazolja, hogy te vagy annak a kerékpárnak a valódi tulajdonosa.

A rendszer 2014 óta működik egy civil alapítvány gondozásában a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és 55 ezer kerékpár szerepel a nyilvántartásban.