Otthon

Kertészkedéssel az egészségünkért

A bio konyhakert olyannyira fontos, hogy külön világnapot is kapott már évekkel ezelőtt. Idén épp mára esett ez a jeles nap.

A Nemzetközi Konyhakert Egyesület (KGI) döntött úgy, hogy kinevez egy napot a bio kiskerteknek 2004-ben. Így lett minden év augusztusának negyedik vasárnapja a Nemzetközi konyhakerti nap.

Fotó: shutterstock/Rawpixel.com

Az volt mindezzel a céljuk, hogy széles körben tudatosítsák: a bio konyhakertészkedés bizony fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben. Ugyanis nincs is annál egészségesebb, mintha az asztalra a helyi, bio élelmiszerek kerülnek. Ezért fontos, hogy minél többen tudjanak a környezetükben fellelhető termelőkről és válasszák az ő termékeiket. Mindezen túl az egyesület általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatokkal is szeretné segíteni a fogyasztókat ezen a napon. Is.

Így ezen a napon világszerte kerti sétákkal, háztáji bemutatókkal, piknikkel, tapasztalat cserékkel és kóstolókkal várták az érdeklődőket. Magyarországon 2013-ban tatották meg először a világnapot és az elmúlt években voltak ilyen programok. Az idén ezt is átszabta a koronavírus.

De ne feledkezzünk meg arról, hogy mennyire fontos, hogy a lakókörnyezetünkben élő termelőktől vásároljunk bio termékeket. Ha másképp nem is, de a piacokon keressük őket. Biztosan találunk.

Akár mi magunk is termeszthetünk zöldségeket gyümölcsöket a kiskertben. De nem is kell hozzá kert, mert az erkélyen vagy akár az ablakpárkányon is nevelhetünk ehető növényeket. Még csak sok pénz sem kell egy kis konyhakerthez.