×

Otthon

Miért legyen otthon mindig citromsav?

Érdemes mindig otthon tartani egy kis citromsavat, hiszen számtalan módon segítségedre lehet a háztartásban. Vásárolhatsz belőle a patikában, élelmiszerboltokban vagy akár a bioboltokban.

Egy vérbeli környezetbarát tisztítószert tisztelhetünk a citromsavban. Ráadásul az illata is kellemesebb, mint például az ecetnek. A citromsav elsősorban remek vízkőoldó: csak fel kell oldani egy kis vízben és az érintett felületre spriccelni. De kiváló megoldás kávéfőzők, vízforralók és egyéb edények öko és illatos tisztítására.

Fotó: shutterstock/Gayvoronskaya_Yana

Ugyanakkor kihagyhatatlan összetevője is több tisztítószernek. Például remekül lehet vele foltot tisztítani és fehéríteni. Ehhez szintén csak fel kell oldani vízben és a foltra önteni, vagy a mosószerhez tenni a mosógépben. Amennyiben saját kezűleg készítesz mosószert, annak is alkotóeleme a citromsav. De készíthetsz vele környezetbarát mosogatószert is otthon.

A vízben feloldott citromsav remekül oldja a zsíros foltokat ruhán és a konyhapulton egyaránt. Csak rájuk kell spriccelni és hamarosan búcsút inthetsz a bosszantó foltoknak. A makacsabb zsíros szennyeződések ellen is hatásos. Így elkerülheted a hideg zsíroldó használatát. Használhatod a sütő zsíros lerakódásainak feloldásához is. Ez esetben készíts pasztát szódabikarbónából egy kis vízzel. Kend rá a szennyezett részekre, hagyd hatni egy éjszakán át. majd vízben feloldott citromsavval permetezd le az egészet. Ezután nincs más dolgod, mint egy nedves ronggyal letörölni és csillogó lesz ismét a sütőd.