×

Otthon

Készítsd fel őszre a kerékpárod és magad

Most még ugyan nyári napsütés kényeztet minket, ám nemsokára megmutatja az ősz a kissé hűvösebb arcát is. Most érdemes felkészülni a ködös, esős és szürke napokra a bringával.

Jó időben, napsütésben a legkellemesebb mozgások egyike a bringázás. Manapság egyre többen pattannak nyeregbe, mi több maradnak is ott ősszel és még télen is. A megváltozott körülményekre nem csak az autósoknak kell felkészíteniük a kocsikat, hanem a kerékpárosoknak is a bringáikat. A fő szabály: látni és látszani!

Fotó: shutterstock/Helen Sushitskaya

Ennek szellemében mindenképpen szerezz be olyan felsőruházatot, amely feltűnő színű és vannak rajta fényvisszaverő csíkok. Ennek hiányában akár egy láthatósági mellény is megteszi, amelyet a pulcsidra, kabátodra felveszel. Így az autósok gyorsabban észrevesznek majd a szürke, ködös időjárásban is. Amennyiben hátizsákot viselsz kerékpározás közben, mindenképpen legyen azon is fényvisszaverő. Az se baj, ha nem fekete, hanem valami feltűnő színű. Ugyanis, ha ráveszed az egyébként jól látható pulcsidra vagy kabátodra a például fekete hátizsákot, akkor bizony ugyanúgy “láthatatlan” vagy az autósoknak, mintha nem tettél volna semmit.

Azt már talán meg sem kellene említenünk, hogy a bringádon mindig legyen működőképes első és hátsó lámpa. Azért is, hogy te láss, de azért is, hogy téged lássanak. Bármennyire jó ötletnek tűnik, sose tegyél hátra fehér lámpát, mert így összezavarod az autósokat. Előre pedig olyan lámpát szereltess, amely nem csak villog, de egyenletesen is tud világítani. Vannak olyan helyzetek, amikor jól jöhet. Mindezeken túl vizsgáld át a bringád kerekeit, hogy nem túl kopottak-e, mert vizes úton igen nagyot lehet esni ilyen gumikkal.

Szerezz be egy bringás esőkabátot. Nem azért, mert az trendi, hanem azért, mert praktikus. Úgy tervezték meg, hogy egyrészt kiláss a kapucni alól és a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza bringázás közben. Mindezek pedig a te biztonságodat szolgálják.

Ugyanígy tégy szert egy fehér és egy sárga lencséjű szemüvegre. Sportboltokban kapható. A fehér kiválóan véd az esőben, nem megy a szemedbe a víz. A sárga a szürkébb időjárásban lesz hasznodra. Kivilágosítja a környezeted, jobban látsz majd vele.