×

Otthon

Törölték a járatod? Ezek a jogok illetnek meg

Bár most egyáltalán nem javasolt utazni, de ha valaki vállalja visszatérve a karantént vagy a teszteket, akkor nem is tilos. De mi van akkor, ha törlik a járatot. Milyen jogok illetik meg az utasokat?

Az utasok többnyire nem tudnak arról, hogy milyen jogok illetik meg
őket, ha egy légi járatot töröltek – állítja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). Pedig ez manapság gyakran előfordulhat. Az ilyen esetekre vonatkozik a 261/2004/EK rendelet.

Fotó: shutterstock/BABAROGA

Ellátás
Ha repülnénk, de a járatot törölték, akkor a hosszabb várakozás esetén az utasoknak jár étkezés és frissítő. Bár jár két ingyenes telefonhívás, telex, faxüzenet és e-mail is, de ez ma már a mobilinternet korában nem kardinális kérdés az utasoknak. Ha több napos a várakozás, akkor szállás és utazást kell biztosítani a hotel és a reptér között.

A légitársaságnak arról is tájékoztatnia kell, hogy milyen más módon juthatunk el a célállomásig.
Előfordulhat, hogy mindezt nem biztosítja a légitársaság. Erre is van megoldás. Minden számlát gondosan őrizzünk meg és kárigényként ezeket kell benyújtani a légi fuvarozónak.

Visszatérítés vagy átfoglalás?
Amennyiben már nem utaznánk el a járattörlés miatt, akkor három lehetőség áll rendelkezésünkre:
– visszakérhetjük a jegy árát hét napon belül,
– egy másik legközelebbi alkalomra írathatjuk át a jegyünket, természetesen hasonló feltételek mellett,
– egy másik, de legtávolabbi időpontra írathatjuk át a jegyünket.

Kártalanítás
Attól függően, hogy milyen hosszú lett volna a repülőút 250-től 600 euró összegű kártalanításra tarthatunk igényt.
Akkor nem kaphatjuk meg, ha a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztattak a járat törléséről.

Akkor sem jár, ha időben jelezték a törlést és felajánlottak másik járatra lehetőséget úgy, hogy néhány órával előbb indulna vagy néhány órás késéssel érkezne meg a menetrendszerinti járathoz képest a felajánlott gép.
Itt is van vis major, vagyis, ha olyan körülmények miatt nem indul el a gép, amelyet olyan rendkívüli körülmények okoztak, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.