Otthon

Itt az idő: tegyük rendbe a foltos, kiégett gyepet

Száraz és sokszor forró nyarunk volt. A korábban gondosan elvetett pázsit a legtöbb helyen sárgás-foltos területekkel csúfítva szomorkodik. Ám, itt az ősz, és itt az ideje a foltok eltüntetésének.

A meleg és párás indián nyár és ősz tökéletesen megfelel a gyep „sebesüléseinek” gyógyítgatásához, mielőtt a lóhere és a pitypang átterjedne rá, mert ha ezek a rendbontók elfoglalják a kiszáradt gyepterületeket, később nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

Fotó: shutterstock/Poket Idol

Ősszel a talaj még mindig szolgáltat némi maradék hőt a forró nyári hónapoknak köszönhetően. Ez előnyös a magvetés számára. Még a  gyep öntözése  is kevesebb munkát ad, hiszen a sürgősen szükséges csapadék általában szeptemberben és októberben már bőséges.

Természetesen a megfelelő előkészítés is elengedhetetlen a gyep újravetésénél. Először le kell nyírnunk a gyepet,  és gondosan össze kell gyűjtenünk a gyökérmaradványokat, köveket és mohacsomókat a csupasz területekről. Annak érdekében, hogy levegő kerüljön a talajba, a talajt ezután gereblyével vagy kis talajművelővel érdesíteni, lazítani szükséges.

Próbáljuk meg a korábbival megegyező magokkal pótolni a hiányt, ám a régi, kiszáradt, esetleg penészes magok felhasználása kevés eredménnyel kecsegtet. Ebben az esetben érdemes friss magokat vásárolnunk. A vetésnél figyeljünk  arra, hogy a széleken is megfelelő legyen az elszórt magok mennyisége.

Annak érdekében, hogy a magokat az első erős őszi zivatar alatt ne fújja szét, gondosan a talajba kell őket taposni. A gyep magjai könnyű csírák; az úgynevezett sötét csírákkal ellentétben elegendő napfényre van szükségük a fejlődéshez. Tehát, ha a magokat a földbe temetjük, hiába várjuk a friss zöld fűszálakat. Növekedésserkentőként, humuszban gazdag talajjal megszórhatjuk az érintett területeket, főleg, ha úgy ítéljük meg, hogy a talaj tápanyagban szegény.

A magok vetését és taposását követően jöhet az öntözés! Ügyeljünk arra, hogy a víznyomás ne legyen túl magas, a legjobb, bár kissé fárasztó módszer az öntözőkanna – persze, az is lehet, hogy szerencsénk lesz és besegít a természet, némi csendes esővel.