Otthon

Öntözd helyesen a szobanövényeid

Sokan már csak akkor locsolják meg a szobanövényeiket, amikor látják rajtuk, hogy menthetetlenül vízre van szükségük. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan locsoljuk őket.

A szobanövények is folyamatos gondoskodást igényelnek ugyanúgy, mint a kertben, az erkélyen, vagy az ablakpárkányon lévők. Azt sok kertész jól tudja, hogy a kertben reggel célszerű öntözni. Nagy kánikula esetén pedig este, naplemente után is. Mindennek az oka az, hogy mire kisüt a nap a víz már felszívódjon a növényekbe és bírják az egész napi megpróbáltatásokat.

Fotó: shutterstock/Vladimirova Julia

A szobanövényeknél sincs ez másként. Bár vannak különleges gondoskodást igénylő növények, de azért az általánosságban elmondható, hogy nem érdemes megvárni, amíg teljesen kiszárad a földje és elkezd kornyadozni. Nyáron szinte naponta javasolt az öntözés, ősztől vagyis mostantól már két-három naponta is elég. Később, pedig egészen tavaszig hetente egyszer, legfeljebb kétszer kell rájuk vizet önteni.

Az sem mindegy, hogy mikor öntözzük. Ebben a növények is ugyanúgy viselkednek, mint az emberek. Ugyanis, ha rögtön felkelés után iszol egy pohárnyi tiszta vizet, akkor az jót tesz a szervezetednek. A növényeket is reggel javasolt öntözni. Így reggel megszívják magukat vízzel és napközben elpárologtathatják a felesleget. Ezzel a módszerrel kevesebb esélyed is van túlöntözni őket.

Sok növény azt sem szereti, ha a leveleire víz kerül. Így minden esetben javasolt inkább a növények tövére önteni a vizet. Amennyiben reggel locsolod meg a zöldeket, akkor ha a levelükre is kerül a vízből, az is a nap folyamán elpárolog, így nagy bajt nem okoz hosszú távon.