Otthon

Védd meg a szőnyeged a kártevőktől!

A szőnyegen és a padlószőnyegen is szeretnek megtelepedni kártevők. Ezeken a felületeken nehéz rájuk bukkanni és néha már késő is. De mutatjuk a megoldást.

Hangya, poratka, molylepke, de még a muslinca is imádja a szőnyegeket. Gyorsan megtelepedhetnek benne és otthonuknak tekintik. Ezeken a helyeken pedig nagyon nehéz észrevenni. Éppen ezért érdemes megelőző csapásokkal elejét venni a beköltözésüknek.

Fotó: shutterstock/didesign021

A porszívó az elsődleges védvonal
A legfontosabb, hogy gyakran porszívózzunk és a porzsákban lévő hulladékot azonnal öntsük ki és vigyük is ki a lakásból. Így az esetleges lerakott petéket is kiirthatjuk hatékonyan. Akkor még előnyösebb helyzetben vagy, ha jó erős a porszívód. Érdemes beruházni egy komolyabb darabra, mert sokkal hatékonyabb lesz a munkád.

Illatos pajzs
A másik jól bevált szer a moly nagy ellensége is a szekrényben, így nem kell messzire menni a megoldásért. A gyakori porszívózás mellett mindenképpen szórjuk be a szőnyegeinket illatos levendulavízzel. Ehhez nem kell mást tenni, mint vizet tenni egy szóróflakonba és 10-15 cseppnyi levendulaolajat bele csepegtetni. Ezzel spricceljük be a szőnyeget. Amellett, hogy remek illat lesz a lakásban, a kártevők sem költöznek bele.

A jó öreg mosás
A harmadik hatékony védekezés a nem kívánatos lakók ellen az, ha rendszeresen mossuk, tisztítjuk a szőnyegeket. Ha lehet mosógépben mosni, akkor könnyű a feladatunk. Az útmutató szerint tegyük be a gépbe és mossuk ki.
A padlószőnyegeket pedig az arra kifejlesztett tisztítószerrel tegyük tisztává. Ez ugyanis nem csak arra szolgál, hogy tiszta legyen a szőnyegünk, hanem a benne lévő kártevőket is eltávolítja a hangyáktól a bolháig egyaránt.