×

Otthon

Az ecetes tisztítók lehetnek illatosak is

A bio takarítószerek használói jól tudják, hogy az ecet nélkülözhetetlen a háztartásban. Ám sokan nem szeretik szúrós, átható szagát. Nekik jó hír, hogy kellemes illata is lehet az ecetes tisztítószereknek.

A bolti tisztítószerek számos vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek a környezetünkre és az egészségünkre egyaránt. Ezért egyre többen térnek át a házi készítésű tisztítószerekre, amelynek alapja az egyszerű ecet.

Bár számos helyen nagyon jó hatásfokkal használhatók az ecetes tisztítószerek, a szaga meglehetősen egyedi és sokak számára kellemetlen. De ezen is segíthetünk és illatossá varázsolhatjuk, méghozzá természetes módon.

Fotó: shutterstock/Maridav

Illatos tisztítószerek
Ehhez csak egy legalább egy literes palack kell, amelyet megtöltünk félig ecettel és a másik felét vízzel. Ezután következik az illatosítás. Az egyik legegyszerűbb a citromos-rozmaringos illatkompozíció. Tegyünk az ecetes vízbe 3-4 szál rozmaringot és egy citrom levágott héját. Hagyjuk benne legalább egy hétig. Azután rázzuk össze, szűrjük le, majd töltsük szórópalackba és használhatjuk is.

Kipróbálhatjuk narancs-bazsalikom, kakukkfű-bazsalikom vagy citromos-mentás változatban is. Mindegyik ugyanúgy készül, tegyük a fűszereket az ecetes vízbe és hagyjuk kiázni.

Illóolajok
Az ecet szagának megzabolázására bevethetjük az illóolajokat is. Például az eukaliptuszt, borsmentát vagy a teafa olajat. Ez utóbbi ráadásul fertőtlenítő hatású. Csak annyit kell tenni, hogy az ecetes vízbe cseppentünk néhány cseppet és hagyjuk állni ezt a keveréket is egy hétig. Utána használható.