×

Otthon

Otthonodból változtathatod meg a lakcímed

Költözésnél nem elég a sok pakolás és szervezkedés, a kipakolás után is várnak feladatok, például az új lakcím bejegyzése. De most már ezért sem kell kimozdulnod az otthonodból.

Akár albérletbe, akár saját otthonba költöztél, már nem kell a nagy pakolás után egyből a helyi kormányablakba rohannod bejelenteni. Elég csak leülni a számítógép elé és elindítani a www.magyarorszag.hu oldalt. Ugyanis bővült a szolgáltatása és a lakcímváltozást már interneten is elintézhetjük.

Fotó: shutterstock/ chaiwat wongsangam

Bejelenthetjük az új lakóhelyünket, a tartózkodási helyünket kizárólagos tulajdonosként avagy haszonélvezőként. Mindezen túl a szállásadó hozzájárulásával is be lehet online bejelenteni.
Amennyiben a bejelentés nem szállásadóként történik, a kérelemhez a lakás használatát igazoló nyilatkozatot, okiratot vagy bérleti szerződést kell csatolni. Fontos, hogy csak érvényes, a központi címnyilvántartásban szereplő címet lehet bejelenteni – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. az MTI-vel.

eSzemélyit is pótolni lehet

De nem csak ezt lehet már online elintézni, hanem az e-Személyi pótlását is, de csak érvényességi idején belül. Ingyenes a pótlás évente egyszer, 18 év alatt és ellopott okmány esetén. Mindezen túl csak azok kérhetik a pótlást, kiknek eSzemélyije nem tartalmaz chipet, vagy ez a chip nem tárolja az ujjlenyomatát, és aki korábban hozzájárult az ujjnyomata tárolásához a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban.
Ugyanakkor az új okmányban nem lesznek benne az e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatás, és a vészhelyzet esetén értesítendők telefonszáma. Ezt csak személyesen lehet kérni a kormányablakban.