×

Otthon

Alkosd meg a lehető legrémisztőbb vigyort

Közeleg október 31-e, Halloween ünnepe. Az Amerikából importált szokások egyre inkább terjednek itthon is, elengedhetetlen kellékké váltak például a vigyorgó töklámpások. Hogy megteremtsd az ünnephez méltó horror-hangulatot, adunk néhány praktikus ötletet a tökfaragáshoz.

1. Válassz megfelelő tököt
Számtalan töktípus kapható, a Halloween-fejhez a legalkalmasabb közülük például a Hokkaido-tök. De a hagyományos nagy narancssárga tök is jó. Nagy méretű, és az alakja olyan, hogy nem fog elgurulni. Ezekben a napokban már nagyon sok áruházban hozzájuthatsz.

Fotó: shutterstock/Romrodphoto

2. Megfelelő eszközök nélkül ne is próbálkozz!
Az éles, vékony és rövid pengéjű kés vagy penge elengedhetetlen a tökfaragáshoz. Az életlen, széles pengéjű, vagy hagyományos konyhakésekkel csak sérülést okozhatsz magadnak, ráadásul a tököd sem lesz olyan, mint szeretnéd. Arra ügyelj, hogy gyermeked csak nézője legyen ennek a munkafázisnak. Egyes kézművesboltokban már kapható speciális tökfaragó szett is, az igazán kifinomult alkotások készítéséhez nagy hasznát veheted! Ezekhez a készletekhez gyakran sablonokat is adnak, így nem csak egy szimpla vigyort, hanem egyéb motívumokat is könnyebben varázsolhatsz a tök “arcára”.

3. Így faragd a töködet!
Először is vágd le a tök „kalapját” a szár alatt, körben. Ügyelj arra, hogy tartsd a kést lehetőleg ugyanabban a szögben, míg körbeérsz vele. Ezután aprólékos gonddal vájd ki a tököt: ehhez használhatsz kanalat, karalábévájót, de a már említett szettekben találsz ehhez is célszerszámot. A tök héja sose legyen vastagabb, mint 2-3 centiméter!
Ha nincs sablonod a faragáshoz, akkor szabad kézzel is előrajzolhatod a motívumokat. Célszerű ezt vízbázisú filccel megtenni, hogy lemoshasd a maradékot, amikor elkészült a mű.

4. Meg is tarthatod
Ha a tök kellőképpen kiszáradt, akkor akár el is teheted, nem fog megpenészedni. Ha belülről vazelinnel kikened, vagy ecetes vízzel kimosod, még biztosabb, hogy hosszú időn át élvezheted a kezed munkáját. Hajlakkal a külsejét teheted tartósabbá!

5. Rémes fények
A kísértetiesen szép tökgrimasz fő kelléke a mécses! A legjobb, ha elektromos mécsest vagy gyertyát vásárolsz a megvilágításhoz, így nyugodtan magára is hagyhatod az kísérteties ünnepi díszt.