A konyhai falak
A legproblémásabb falfelület a konyhában van, hiszen sütés-főzés közben gyakran fröccsennek olajfoltok és más ételcseppek a falakra. A legjobban bevált módszer nem más, mint a kukoricakeményítő, melyből elég egy keveset tenni egy nedves puha rongyra. A kukoricakeményítő kímélő zsíroldó hatással bír, így nem fogja tönkretenni a festéket. Miután átdörzsöltük vele a falakat, töröljük szárazra.
Fotó: shutterstock/LightField Studios
Ecet bármely falfelületre
Az ecet egyszerűen csodákra képes, közben olcsó és környezetbarát tisztítószer is. Annyi a dolgunk, hogy összekeverünk fél pohár ecetet negyed pohár szódabikarbónával, majd az egészet feloldjuk körülbelül három liter vízben. A keveréket szórófejes flakonba töltjük, és felspricceljük a falakra. Hagyjuk hatni körülbelül 5 percig, majd törüljük át egy tiszta, száraz, nedvszívó kendővel.
Ha egyes felületeken még maradnak szennyeződések, akkor bevethetjük az eggyel erősebb szérumot. Keverjünk össze 2,5 deci 20 százalékos ecetet 2,5 deci szalmiákszeszt és 70 gramm szódabikarbónát 4 liter meleg vízzel. Majd ebbe az oldatba mártogassunk egy érdes szivacsot, csavarjuk ki alaposan, és dörzsöljük vele át a falakat.
Szappan a kevésbé szennyezett falakra
A lehető legolcsóbb szappannal dörzsöljünk át egy vizes szivacsot, majd kezdjük el vele óvatosan letisztítani a falat. Kicsi, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a falat, és figyeljük, ahogyan a szappan lassan feloldja a szennyeződéseket. Ha a falon koszos kezd lenni a szappan habja, akkor töröljük le tiszta vizes szivaccsal, majd egy száraz törölközővel itassuk le a vizet.