Otthon

Van megoldás az összement ruhákra

Kivel ne fordult volna elő, hogy összement a pulcsija a mosásban vagy épp egy makacs sárga folttal gyűlt meg a baja a kedvenc fehér pólóján? De semmi pánik, mert egy igen egyszerű és kímélő szerrel megoldható a probléma.

Van egy olyan szer, amiről sosem gondoltuk volna, hogy jó, ha van otthon. Kivéve, ha kisgyerek van a családban. Ez pedig nem más, mint a babasampon.

Fotó: shutterstock/VGstockstudio

Sárga foltok

Nagyon bosszantó, amikor a fehér felsőkön néhány mosás után megjelennek a hónaljánál a sárga foltok. Azok pedig java részt – valamilyen oknál fogva – mosásállóak. Csak akkor bukkannak elő, amikor már megszáradt a ruha vagy épp kivasalnánk.

A legközelebbi ilyen alkalommal csak kapd elő a babasampont és pár cseppet dörzsölj bele a foltokba. Legalább negyed órát hagyd rajta. Ezután nincs más dolgod, mint kimosni újra a ruhadarabot. Mire kiveszed a mosógépből már nyoma sem lesz a sárga foltoknak.

Összement pulóver

Van az úgy, hogy nem úgy sikerül a mosás, ahogy szerettük volna és a pulóver minimum 1-2 számmal kisebb lesz, mint volt. Ilyenkor vagy keresünk egy olyan rokont vagy barátot, akire még jó lehet, vagy ismét a babasampon segítségét kérjük. Bár ehhez egy kis öblítő is szükséges.

A művelet nem túl bonyolult. Töltsünk meg hideg vízzel egy lavórt vagy épp a kádat. Tegyünk bele egy kis sampont és egy kupaknyi öblítőt. Áztassuk bele az összement ruhát legalább negyed órát. Ezután öntsük le róla a vizet. Ne öblítsük kis és ne csavarjuk ki a ruhát, hanem fektessük egy jó nagy törölközőre, hogy beszívja a felesleges nedvességet. Már csak annyi maradt hátra, hogy felfüggesszük a szárítóra a ruhadarabot és hagyjuk megszáradni. Mire száraz lesz, visszanyeri régi alakját.