Otthon

Könnyedén javíthatod az alvásod minőségét

A memóriahab matrac nem egy új találmány, mégis sokan nem tudnak róla, vagy úgy gondolják, nem éri meg kipróbálni, pedig elképesztő hatással van az alvás minőségére.

A memory foamot, vagyis az „emlékező habot” a NASA fejlesztette ki még az 1970-es években. A lényege, hogy a test melegére lágyul, és a polietilénből kialakított hab tökéletesen igazodik a test alakjához. Így centiről centire követi a test vonalát, hogy egyetlen izmod se merevedhessen be alvás közben. A hőre lágyuló tulajdonsága és a nyomáspontok nélküli alátámasztása segít, hogy a gerincoszlopod alvás közben is felvegye a legkényelmesebb pózt, így hosszútávon elkerülheted a derék és hátfájdalmakat.

Fotó: shutterstock/Polonio Video

Kiegyenlíti a nyomást

Leginkább azoknak ajánlott, akik ízületi panaszokkal küzdenek, illetve jellemzően valamelyik oldalukon fekve alszanak. Ha például mindig a bal oldaladon alszol, akkor egy kemény, nem túl ruganyos matracon elgémberedhet a bal karod, a nyakad, sőt a csípőd is. A memóriahab matrac viszont kiegyenlíti a testedre nehezedő nyomást. Egyre több kórházban és idősek otthonában ezt a matracot alkalmazzák, mivel segít elkerülni a felfekvést, és a vérkeringést sem akadályozza.

Tovább bírja

A boltban, ha kipróbálod, hogy csak a tenyeredet nyomod rá, látni fogod, hogy azonnal megjelenik a tenyér lenyomatod a matracon. Mégis van egy hátránya, mégpedig, hogy nem olcsó. Ám azt érdemes belekalkulálni, hogy a memóriahab matracok akár kétszer annyi ideig kibírják, mint más matracok. Viszont megalapozhatod vele a helyes testtartást, elkerülheted az alvás alatti, kényelmetlen zsibbadást, ízületi fájdalmakat.