×

Otthon

Tudsz mosni, vagy csak azt hiszed?

Általában azt gondoljuk, a mosás nem nagy tudomány, a ruhákat színek szerint szétválogatjuk, betesszük a mosógépbe, és minden megy a maga útján. Hát – nem egészen így van.

A mosás előtt a ruháknak nem csak a színek, hanem a mosási hőfok szerinti szétválogatása is nagyon fontos – feltéve, ha valóban tiszta ruhaneműt akarsz kivenni a mosógépből, egyúttal azt is szeretnéd, ha a ruháid hosszú életűek lennének.

A mosási hőmérséklet
Sokan beállítják a hőfokszabályozót 30 fokra, és azután csak egy-egy alkalommal állítják át, ha nagyon szükségét érzik a magasabb, vagy az alacsonyabb hőmérsékletnek. Abból indulnak ki, hogy a 30 fokos víz biztosan nem tesznek kárt a ruhákban… Ez így van, ám ennek ellenére célszerűbb a ruhákat a címkejelölés szerinti legmagasabb hőmérsékleten mosni, akkor ugyanis eleve jobb lesz a mosási hatékonyság.

Fotó: shutterstock/Monkey Business Images

A mosószer mennyisége
A mosószerekkel sem mindig érdemes spórolni, vagy az előírt mennyiségnél sokkal kevesebbet használni. Még akkor sem, ha a környezetet kímélnéd vele – ha erről van szó, akkor vásárolj inkább környezetbarát mosószert. A nem megfelelő mennyiségű mosószer hatására ugyanis nem csak a ruhákból „mosódik” ki kevesebb szennyeződés, hanem – hiszed vagy sem – a mosógépedből is. A kosz szétoszlik a vízben, de elegendő mosószer híján meg is tapad a mosógép belsejében, hosszú távon annak elszennyeződését okozza.

A foltok kezelése
A ruhákra került foltokat azonnal kezelni kell, ha hagyod a szennyeződést megszáradni, majd a szokott metódus szerint mosod ki, aligha szabadulsz meg a plecsnitől… Használj minél előbb folttisztító sprét vagy port, ezt követően a megengedett maximális hőfokon mosd ki.

Egyetlen kivétel van: a ruhaneműre került vérfoltokat mindig hideg vízzel mosd ki.

Hófehér ruha, de nem mindegy, hogyan
Nincs rosszabb látvány a besárgult fehér ruháknál – ezt tudjuk. A klór pedig csodákat tud tenni, ha ilyen probléma adódik. Mégis kerüld a klóralapú fehérítők használatát, mert a szintetikus anyagból készült ruhákat rövid idő alatt tönkreteszik! Egyszerűbb, ha a fehér ruhákat eleve olyan mosószerrel mosod, amely fehér ruhákra ajánlott, így nem lesz szükség utólagos, klóros fehérítésre.