×

Otthon

Újabb módszerrel akarják kifosztani az otthonod

A bűnözők a koronavírus-járvány második hulláma idején sem pihennek, sőt újabb módszert találtak ki arra, hogy miként foszthatják ki az otthonunkat. Érdemes nagyon figyelni nehogy baj történjen.

A járvány első hulláma idején már akcióba lendültek a csalók és elektronikus formában próbáltak meg átverni minket és megszerezni az adatainkat. Most pedig újabb trükköt vetnek be azért, hogy kifosszák otthonainkat. Ezúttal nem a számítógépünkön keresztül, hanem személyesen.

Fotó: shutterstock/Prostock-studio

Ugyanis fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak lakóházakba bejutni. Az álcázás sem túl bonyolult, ugyanis állig fehér védőruhába öltözve csengetnek be, maszkban – hívta fel a figyelmet az Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Ha fertőtleníteni jönnek, arról tudni fogsz

Ám az otthonunk fertőtlenítését nem így végzik, hogy hirtelen megáll egy autó a házunk előtt és fehérbe öltözött emberek bejönnek és intézkednek. Amennyiben szükség lenne rá, akkor erről az önkormányzat előzetes értesítést küld nekünk, tehát pontosan tudni fogjuk az időpontot arról, hogy mikor érkeznek a szakemberek. A fertőtlenítést pedig a járási, illetve a kerületi tisztifőorvos rendelheti el. Ő egyeztet az illetékes önkormányzattal is.

Azt is fontos tudni, hogy a magáningatlanok fertőtlenítése kizárólag szükség szerint rendelnek el, például árvizek után.

Ha ismeretlenek csöngetnek, hogy mindenképpen fertőtleníteni akarják az otthonunkat és erről nem kaptunk az önkormányzattó értesítést, akkor elsőként ne engedjük be őket. Ezután pedig vegyük fel a kapcsolatot a járványügyi hatósággal vagy az önkormányzattal.