Otthon

Fűtsd otthonod okosan és egészségesen

A megfelelő fűtés kialakítása és használata akár életeket is menthet. Így nem mindegy mivel és hogyan fűtöd az otthonod. A legjobb megoldás megtalálásához most segítséget is kaphatsz.

Biztos te is érezted már például egy vidéki településen télen, a fűtési szezon idején, hogy füstös szag kering a levegőben. Mindez a fűtés miatt van, mert a füst bekerült a levegőbe. Ám a nem megfelelő fűtés akár veszélyes is lehet.

Fotó: shutterstock/Kishivan

Évente közel 12 ezer ember idő előtt hal meg azért, mert szennyezett levegő veszi körbe a lakhelyét Magyarországon. A levegőszennyezésnek oroszlánrésze van télen a nem megfelelő fűtésnek, amely következtében apró részecskék kerülnek a levegőbe. Ám a megfelelő fűtés megválasztásával és helyes használatával sokat tehetünk az egészségünkért.

Mindent megtudhatsz a fűtőanyagokról

Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium a Fűts okosan! elnevezésű tájékoztató kampányával. Ennek keretében egy honlapot is létre hoztak, ahol bemutatják a szilárd tüzelőanyagok veszélyeit. Mindezen túl pedig hasznos információkat osztanak meg arról, miként lehet otthonunk fűtése környezetbarát – tudatta az MTI.

Segítenek a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásában. De olyan információkat is kaphatunk, hogy miként kell helyesen és hatékonyan tüzet rakni a kazánban vagy épp a kandallóban úgy, hogy a lehető legkevesebb káros anyag jusson a füsttel a levegőbe. Azt is megtudhatjuk, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket tilos a vegyes tüzelésű kazánokban is elégetni, hogyan tároljuk megfelelően a tüzelőanyagokat, vagy éppen megismerhetjük a legmodernebb tüzelőberendezéseket is.